Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети при избор на спално бельо

Съвети при избор на спално бельо

Чаршафи

Какъв избор на спално бельо ще направите, за да облечете матрака си за през нощта, определя до голяма степен нивото на комфорт на спането ви. Има изобилие от опции, когато става въпрос за покупка на спално бельо. За да направите информиран избор, трябва да знаете кое е най-подходящо за вашето легло. Ще ви бъдем от полза с някои напътствия при избор на спално бельо в следващите редове.

Какво означава броят на нишките?

Броят на нишките на чаршафите е информация, изписана на опаковката. Какво означава тя и какво отношение има към вашия приятен и пълноценен сън? Бройката на нишките често се използва като еталон за гладкост и трайност на чаршафите. Високият брой нишки е фактор наистина, но видът на памука, от които е ушит чаршафът, може да е с по-голямо значение.

Чаршафи от памук

Повечето хора ползват чаршафи, изтъкани от памук или памучна смес: Египетска, Пима или Перкал. Разлика между тях има. Комбинираният памук е гладък и мек, примесите му са отстранени. Египетският памук се отглежда покрай река Нил. От него се прави луксозно спално бельо с много дълги влакна, които са абсорбиращи. Пима памукът е направен от мек памук, който се отглежда в Пима, Аризона. Перкал е мека тъкан, най-често е комбинирана с полиестер. Чаршафите от Перкал са немачкаеми.

Чаршафи от други тъкани:

- Сатенираният памук и сатенът са тъкани и смеси от памук;

- Сатенираните чаршафи са произведени от естествени влакна и памук. Те се тъкат заедно и това им придава характерния блясъ;

- Сатенените чаршафи също се изработват от влакна, които са смес от вълна, памук, полиестер, коприна и други тъкани;

- Копринените чаршафи са най-луксозните и трайни заради влакната от копринена буба;

За какво да внимавате при избор на спално бельо?

Чаршафи

Когато правите избор на спално бельо трябва да имате предвид няколко неща:

- Потите ли се по време на сън и дали ви е хладно? Ако постоянно ви е топло, нуждаете се от по-дишащо бельо. Сатенените продукти или сатенът са леки, но не много дишащи и задържат топлината. Ако обичате да ви е топло и се увивате плътно в завивките, то тогава подходящо е тежкото спално бельо, фланеленото;

- Обърнете внимание какви материи за кого са подходящи. За деца смес от памук и полиестер е най-добрият избор. За възрастни хора по-тежкото бельо, което задържа топлината е по-подходящо;

- Спалното бельо трябва да мирише на текстил и на нищо друго. Миризмата на боя подсказва, че бельото е вредно за кожата.

Шевовете също трябва да се имат предвид при избора. Шевът трябва да е идеално равен, а нишките - силни и здрави, и съчетани в тон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest