ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Какво е средна ширина на рамото?

Какво е средна ширина на рамото?

Измерването на средната ширина на рамото не е сложна задача

Ширината на раменете ви може да варира в зависимост от генетиката, теглото, конструкцията на тялото и други фактори. Изследователите, които изучават човешкото развитие въз основа на измерване на нашите телесни параметри, са разработили показатели и методи за измерване на ширината на раменете ви.

Официалният термин, използван за описание на това измерване, е биакромиална ширина или биакромикален диаметър. Продължете да четете, за да разберете какви са средните стойности на ширината на рамената през годините и как да измерите собствената си ширина на рамото.

Какво е средната ширина на рамото?

Ако биакромикален диаметър ви звучи като остарял термин, то донякъде сте прави, тъй като вече не се използва толкова, колкото преди. Това може да се дължи отчасти на това, че Съединените щати не са публикували официално средна ширина на рамото в продължение на повече от 30 години.

Причината е свързана с някои предизвикателства при определянето на средната ширина на раменете за мъже и жени, които днес населяват САЩ. Повечето от данните, които имаме за текущата средна ширина на раменете, са повече от невероятни.

За разлика от тях центровете за профилактика и контрол на заболяванията продължават да публикуват подробни разбивки на средната височина, теглото, и други телесни размери, разделени по етнически, възрастови и други признаци.

Наблюденията показват, че средните стойности на ширината на рамената могат да варират в зависимост от етническата принадлежност, диетата, упражненията и фамилната история. Статистиката сочи, че мъжете и жените стават по-високи и по-широки в световен мащаб. Ето какво знаем:

Средна ширина на раменете в САЩ през 60-те години

Редовните упражнения могат да променят средната ширина на рамото ви

Данните от изследванията, направени в началото на 60-те години, изчислиха, че 3, 581 американски жени над 17-годишна възраст са имали средна ширина на раменете 35, 3 см. Мъжете пък са имали средна ширина на рамената от 39, 6 см, въз основа на 3091 участници в изследването. Нещата обаче се променят оттогава насам.

Средна ширина на раменете в САЩ от 1988 до 1994 г.

Данните от изследването на Центровете за профилактика и контрол на заболяванията от 1988 г. до 1994 г. обобщават измерванията, направени на 8, 411 жени на възраст над 20 години.

Въз основа на измерванията им средната ширина на раменете за американските жени е била 14, 4 инча (36.7 см). Въз основа на измерванията на раменете на 7.476 мъже на възраст над 20 години, взети през същия период, средната ширина на рамената на мъжете в Съединените щати е 16.1 инча (41.1 см).

Средна ширина на раменете на военния персонал в армията на САЩ през 1988 г.

Някои измервания на биакромиална ширина обхващат дължината от рамо до рамо. Проучване от 1988 г. на военнослужещи от Съединените щати сочи средната ширина на предмишницата до ръката за мъжете като 54, 6 см.

Това изследване измерва ширината на раменете на 1 774 мъже на възраст над 19 години, като всички участници са военни. Същото проучване върху 2 208 жени показва, че нежният пол има средна широчина от 18.4 инча (19.8 инча).

Като цяло обаче измерването на широчината на предмишницата до ръката е по-широко от стандартното измерване на биакромична ширина.

Средна шведска ширина на раменете през 2009 г.

Средната ширина на рамото може да варира

Проучване от 2009 г., проведено в Швеция, показва, че средната ширина на раменете, изчислена за 105 мъже на възраст над 18 години, е била 15, 5 инча. От 262 жени, средната ширина на рамената е 14 инча. Това проучване заключава, че средните човешки измерения са се увеличили за шведското население през последните 40 години.

Начини за измерване на ширината на рамото

Най-лесният начин да разберете средната ширина на раменете си е да помолите някой да ви съдейства при измерването. Инструктирайте приятеля си да постави края на измервателната лента на края на рамото ви.

Оттам трябва да опънете сантиметърът право към върха на другото ви рамо. Така ще получите ширината на рамото ви. Ако измервате сами ширината на рамото, застанете срещу стената с високо вдигната глава.

С помощта на молив стигнете до лявото рамо с дясната си ръка и маркирайте мястото точно над рамото. Повторете процеса от другата страна с другата ръка. След това използвайте измервателна лента, за да измерите разстоянието между двете маркировки.

За да измерите дължината от рамо до рамо, изправете се пред партньор и използвайте измервателна лента. Оставете ръцете си отпуснати покрай тялото. Опитайте се да стоите изправени. В зависимост от контурите на тялото ви, това измерване може да бъде по-лесно или по-точно, ако е измерено по гръб, а не отпред.

Измерване за определена цел

Измерете и другите параметри на тялото си освен средната ширина на рамото

Изследователите правят телесни измервания по всякакви причини - за да разберат моделите на растежа и здравето на населението, за да направят измервания при проектирането на пространствата, които използваме - от автомобили до столове и помощни средства. Определянето на средната ширина на рамото е от значение и за размера на дрехите ви.

Ширината на рамото - приблизителна оценка

Средната ширина на рамото се е променила леко през годините и без по-скорошни измервания е трудно да се знае каква е текущата средна ширина на раменете. Все пак, въз основа на измерванията, направени през годините и тенденциите, наблюдавани от изследователите, вероятно би могло да се каже, че средната ширина на раменете в Съединените щати е най-малко 16 инча (41 см) за мъжете и 36 сантиметра (36 см) за жените. В зависимост от това, за какво се използва измерването и как се измерва ширината на рамото, тя може да варира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest