Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да преодолеем разочарованието?

Как да преодолеем разочарованието?

Преодоляване на разочарование

Животът е изпълнен с низ от успехи и разочарования. Може би сте се почувствали разочаровани, ако не сте влезли в университета или пък не сте наети на така желаната от вас работа. Разочарование може да изпитате и от съвсем прости неща, като това, че не може да устоите на изкушенията и да пазите диета, или пък заради неспособността ви да бъдете навреме на определено място.

В същото време тъжни и разочаровани могат да ви направят и ред фактори, които не зависят от вас, като например, ако завали като из ведро, докато сте на къмпинг или пък, ако някой ви е обидил.

Разочарование може да ви извади от строя, но е добре да помните, че ключът за преодоляването на разочарованието е във вашите ръце. Само и единствено вие сте способни да го преживеете и за в бъдеще да се поучите от този житейски урок. Запитайте се защо се чувствате разочаровани, може би отговорът на този въпрос ще ви помогне.

Много хора избират разочарованието като начин да се мотивират и да направят нещо различно следващия път, с което да оправдаят очакванията си. Силата на тази отрицателен емоционален заряд може да бъде тласъкът, който ви трябва, за да работите по-усилено над нещо или да опитате отново.

Това обаче действа само при положение, че знаете каква е причината за разочарованието. В никакъв случай обаче не трябва да се самосъжалявате. Това ще влоши нещата, вместо да ги оправи. По-добре погледнете над проблемите и се опитайте да ги решите! Как да преодолеем разочарованието?

Когато сте разочаровани, сведете до минимум емоциите, разходете се навън или си намерете време за медитация. В никакъв случай обаче не бива да позволявате това усещане да ви завладее или да ви контролира.

Приемайте по-скоро гледната точка на наблюдател, отколкото на участник, и вижте дали от тази страна има начин да превърнете разочарованието във възможност. Този метод ще ви позволи да си изясните нещата. Избягвайте мисли от рода на „нещата никога не се подреждат“ или „това винаги се случва с мен“. Тези модели на мислене изобщо няма да ви помогнат.

Разочарована двойка

Намерете някой, който също като вас е имал разочароващо преживяване. Това може да бъде група за подкрепа, приятел или наставник, или дори интернет чат. Целта не е да се разменят тъжни истории, а да си помагате взаимно в преодоляване на разочарование.

Не губете вяра и не забравяйте, че винаги има нещо, което да научите. Всяко преживяване, дори и разочарованието, ни дава възможност да се поучим от него. Радвайте се, че знаете какво искате. Чувството на разочарование показва, че знаете каква е целта ви.

Изберете следващото си действие. Можете да се откажете, можете да продължите на текущата си траектория или да се адаптирате и да опитате по различен начин. Важното е да се действа! В крайна сметка ключът към преодоляване на разочарование е да го използвате във ваша полза, вместо да се тормозите и измъчвате, че не сте успели.

И помнете: Не позволявайте на днешните разочарования да хвърлят сянка върху утрешните мечти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest