Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Кога детето отказва да яде и как да го накараме

Кога детето отказва да яде и как да го накараме

Детето не иска да яде
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Няма нищо по-лошо от това да прекарате часове в подготовка и сервиране на храна за вашето дете, а накрая то да избута чинията си и да откаже да яде. Почти всяко семейство е имало такъв проблем и знае колко е разочароващо. Истината е, че колкото и да ви е трудно, не трябва да го приемате лично. Обикновено си има няколко често срещани причини за това, и разбира се - и начини за преодоляване!

Запознайте се с 3 от основните причини, поради които детето ви отказва да яде и начини как да го накарате:

1. Чувства се притиснато

Ако детето е принудено да яде или усети, че вие като родител сте неспокоен по време на хранене, то най-вероятно ще се отдръпне и няма да иска яде. Ако се фокусирате прекалено много върху това какво и колко яде то по време на хранене, вместо да му позволите да се нахрани, то веднага ще се отдръпне от масата.

Как да го накарате да яде:

Оставете детето си да се храни самостоятелно и да има свое собствено темпо на хранене и само да определи количеството на храната, която ще изяде.

Започнете да гледате на храненето като на време за семейството, отколкото като на време, в което да накарате детето да яде. Несъмнено то ще се почувства по-спокойно и по-отворено към опитване на нови или отхвърлени в миналото храни.

2. Скучно му е

Детето отказва да яде

Някои родители имат навика да приготвят една и съща храна всеки път. Ако всеки ден изпращате детето си на училище с еднаква закуска, накрая то ще започне да се прибира вкъщи с неизядена закуска.

Как да го накарате да яде:

Попитайте го защо не изяжда закуската си. Най-вероятно отговорът, който ще получите, ще бъде, че просто му е омръзнало. След това заедно измислете няколко нови и различни варианти за закуска, който да редувате, за да има по-голямо разнообразие.

3. Разсеяно е

Позволяването на децата да гледат телевизия, да си играят с таблети и телефони или с различни играчки на масата, е истинска рецепта за разсейване. Когато едно дете не се фокусира върху храната, то отделя цялото си внимание върху филма, който гледа, или играта, която играе. По този начин децата са по-склонни да не се нахранят достатъчно или да преядат.

Как да го накарате да яде:

Да накарате детето да яде

Категорично забранете телевизията и играчките по време на хранене. Сложете децата си да седнат едно срещу друго, за да не се карат. Също така може да поставите възглавничка на стола, на който седи детето, за да чувства краката си стабилни. Ако на едно дете не му е достатъчно комфортно, това би могло да бъде друго причина за отвличане на вниманието му от масата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest