ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Правилна грижа за здравето на зъбите

Правилна грижа за здравето на зъбите

Конец за зъби
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Здравите зъби са ключът към красивата усмивка. Затова е много важно да полагаме правилна грижа за здравето на зъбите си. Ключови са постоянството и правилното им почистване. Има и няколко основни правила, които трябва да спазвате, ако искате хубави и здрави зъби.

Придържайте се към правилна техника за четкане

Дори миенето на зъбите да става 2 пъти на ден по 3 минути, няма да постигнете желания ефект, ако не използвате правилна техника за четкане. Не е достатъчно просто да търкате, трябва да го правите според правилата:

- винаги движете четката за зъби от венеца към зъба. Не правете хоризонтални движения;

- не използвайте сила по време на четкането. Ако използвате правилната техника, не се нуждаете от сила. Силният натиск при четкането може да увреди емайла на зъбите ви и да доведе до отдръпване на венците, кървене на венците и до обостряне на вече съществуват гингвинит;

- четкайте зъбите винаги по един и същи начин. Така можете да бъдете сигурни, че сте почистили всички области. Това е важна стъпка от правилната грижа за зъби.

Не забравяйте конеца за зъби и водата за уста

Вода за уста

Почистването на зъбите единствено с четка не е достатъчно, тъй като съществуват много области, които са недостъпни за четката за зъби. Затова, за да не останат непочистени, винаги завършвайте миенето на зъбите си с конец за зъби и вода за уста. Конецът за зъби ще ви помогне да почистите всички междузъбни пространства, които остават недостъпни за четката. Тук отново не е необходим натиск, а само правилна техника. След като сте почистили зъбите си и с конец, изплакнете устата си с вода за уста. Не забравяйте обаче, че може да използвате водата за уста за не повече от 30 дни, след което трябва или да спрете използването ѝ за месец или да я замените с вода за уста с различен състав. Причината е, че продължителното ѝ използване може да доведе до оцветяване на зъбите и рани по венците.

Паста за зъби

Използването на правилната паста за зъби е също толкова важно, колкото и правилната техника на четкане. Това е ключов компонент от съвестната грижа за зъби. За да изберете най-подходящата за вас паста, е желателно да се консултирате с личния си стоматолог, тъй като той единствен знае в какво състояние са зъбите ви и от какво се нуждаят. Все пак, ние препоръчваме да използвате натурални пасти за здрави зъби, тъй като те не съдържат никакви химически вещества.

Четка за зъби

Дали ще използвате електрическа или ръчна четка за зъби зависи изцяло от вашите предпочитания. Ако използвате ръчна четка, не забравяйте да я сменяте редовно. Така ще си осигурите здрави зъби и красива усмивка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest