ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Видове Дерматит

Видове Дерматит

Видове Дерматит

Сърбеж, болка, зачервяване. Тези симптоми са познати на всички, които страдат от дерматит. Дори и да сте чули диагнозата от лекуващия ви лекар или дерматолог, то има вероятност да не сте наясно от кой точно вид страдате. А дерматитът всъщност представлява огромна група от кожни заболявания, някои по-разпространени, други по-малко. A самите симптоми представляват реакцията на кожата към дразнителя, с който тя е имала контакт.

Ако имате колебания от кой вид дерматит страдате, или ако искате да разберете повече за него, в следващите редове ще разкажем видовете дерматит.

Контактен дерматит

Видове Дерматит

Той е най-разпространената форма на дерматита. Както името му говори, при него кожата реагира или веднага или в рамките на броени минути от контакта с дразнителя. А реакция може да предизвика както алерген, като например боята за коса, слънцето, дразнители като силни препарати, киселини или дори растения. Мястото, на което контактният дерматит ще се прояви, се определя от мястото, до което дразнителят е имал допир.

Алергичен дерматит

Алергичен дерматит също се среща често. За разлика от контактния дерматит при алергичния е необходимо време за реакция, която обикновено е няколко седмици. На дразнителя кожата "отвръща" с обрив и сърбеж. Освен това алергичният дерматит обикновено е съпроводен и с подуване на лицето и сълзене на очите.

Атопичен дерматит

Видове Дерматит

Атопичният дерматит е друга форма. Тя обикновено се проявява в ранна детска възраст и е хронична и изключително трудна за лечение. Сърбежът в засегнатата област е изключително силен, като дори се образуват и рани.

Себореен дерматит

Видове Дерматит

Себорейният дерматит се локализира само в скалпа. Не се образуват обриви, а люспи по него. Заболяването е хронично, като има периоди на рецидив и периоди на затишие. Прилага се терапия с противогъбични препарати при по-леко изразени форми на заболяването. Понякога може да се наложи и използване на кортикостероиди.

Помнете, че при такива оплаквания най-важното е да не се диагностицирате сами и по никакъв начин да не се лекувате сами. Това са само най-популярните дерматити. Истината е, че видовете са десетки и само дерматолог може да определи най-точно този, от който вие страдате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest