Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко дълго се носят брекети?

Колко дълго се носят брекети?

Брекети

Навярно при споменаването на думичката брекети вече изтръпвате от ужас. Не толкова от външния вид, който ви предстои да придобиете вие или вашето дете. Не, напротив - брекетите вече се считат за модерен артикул, който освен това започва донякъде да се превръща в символ на престиж. Оттам и ужасът, който ви връхлита, защото надали някой друг ще ви подари тези ортодонтски апаратчета, нито пък Дядо Коледа ще ги поднесе на детето ви. А най-евтините брекети започват от 3 000 лв., но съвсем спокойно могат да ви струват и над 5 000 лв.

Добре, това вероятно вече го знаете. Щом се налага да носите брекети или пък да бъдат поставени на детето ви, значи няма друг избор - все пак няма нищо по-хубаво от красивата усмивка.

Но колко време се налага да бъдат носени тези апаратчета?

Брекети

На подобен въпрос може да ви отговори само ортодонт-специалист, към когото сте се обърнали за помощ. Времето, през което трябва да сте непрекъснато с брекети (за разлика от шините те не се махат и се носят както денем, така и нощем), зависи от това какви корекции на зъбите трябва да бъдат направени, което пък зависи от изразената патология. Най-общо казано, това е период от 1 до 2 години, но в много случаи е наложително или повече време, или допълнителна корекция чрез използването на други апаратчета.

Няма ортодонт, който от самото начало на лечението (корекцията на зъбите чрез брекети) да ви каже точно колко време ще е необходимо то да продължи. За тази цел се провеждат редовни прегледи (обикновено всеки месец), за да се следи какви резултати са постигнати във всеки един етап на носенето на брекетите.

Сваляне на брекети

С цел процесът на корекция на собствените ви зъби (или тези на детето ви) да е по-бърз и успешен, е важно да спазвате някои правила, насочени главно към избягване нарушаването на цялостта на брекетите. Това става често чрез храна, която допреди поставянето им ви е била любима, но вече се оказва в графата на забранените храни. Типичен пример са твърдите зеленчуци като моркови, цвекло, ряпа и т н., както и някои плодове като ябълките.

Ако сте активен спортист, е най-добре по време на тренировки да носите предпазители за уста, защото колкото и качествени и скъпи брекети да си поставите, тяхната структура може лесно да бъде нарушена. Постарайте се, за да не изпитате на собствен гръб приказката Трай, бабо, за хубост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest