Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво представлява абортът

Какво представлява абортът

Аборт

Сигурно си мислите, че сте наясно какво представлява абортът или поне знаете, че това е желано или нежелано прекъсване на бременност. Когато говорим за нежелан аборт, ние го наричаме спонтанен аборт или просто помятане и причините за него могат да бъдат безброй, най-вече здравословни.

Възможно е дори бременната жена да пометне, без да разбере, че е забременяла. В следващите редове обаче няма да разглеждаме какво може да предизвика един спонтанен аборт, а ще се съсредоточим върху това какво представлява желаният аборт и по какъв начин той се осъществява.

Причините за желан аборт могат също да са най-разнообразни, но за да се стигне до изпълнението му е необходимо бременната жена изрично и писмено да даде съгласието си за това, а ако тя е под 18-годишна възраст за нейното решение отговарят родителите ѝ (според българското законодателство). Независимо какви са причините за желания аборт е важно да знаете какво точно представлява той.

Има два варианта за осъществяване на желан аборт - химически аборт (в България предимно чрез хапче) и чрез хирургическа намеса. Химическият аборт чрез хапче може да бъде направен само в началната фаза на бременността и не по-късно от 10-тата гестационна седмица.

Известен е и като медикаментозен и в основата му стои даването на конкретни медикаменти (комбинация от мифепристон и простагландин) на бременната жена, които водят до изхвърлянето на плода от утробата ѝ. Обикновено този метод не се свързва с рискове за бременната жена.

Когато бременността е напреднала се налага пристъпване към втория вид аборт - хирургическа намеса. В близкото минало това се е правело чрез кюретаж (абразио), при което се е изстъргвала стената на матката с инструмент, наречен кюрета.

Аборт трябва да се прави само след консултация с лекар

Днес тази практика е също популярна, защото когато е извършена от специалист не крие рискове, но все повече като метод за аборт се налага т. нар. вакуумна аспирация. При първата процедура чрез изстъргване се премахва оплодената/оплодените яйцеклетки, а при втората те се изсмукват.

В много редки случаи, когато се налага да се извърши аборт по здравословни причини, може да се стигне и до прилагането на цезарово сечение, но това може да бъде приложено само след настъпването на 22-рата гестационна седмица от бременността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest