Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Топ 10 ползи от редовното правене на упражнения

Топ 10 ползи от редовното правене на упражнения

Редовните упражнения повишават издръжливостта

С термина упражнение се определя всяко движение, което правим с мускулите си и което изисква тялото да изгаря калории. Има много видове физическа активност, включително плуване, бягане, джогинг, ходене и танци.

Редовното правене на упражнения има много ползи за здравето, физически и психически. Може дори да ви помогне да живеете по-дълго. Каквато и физическа активност да изберете, бъдете сигурни, че ползите за здравето са редица, а ефектите са повече от отлични. Бъдете постоянно активни и не позволявайте да се заседите твърде много в ежедневието си, защото рисковете от липсата на активност са големи, а някои от заболяванията, причинени от заседяване - много опасни.

Ето 10 ползи от редовното правене на упражнения.

1. Може да ви накара да се почувствате по-щастливи

Упражненията подобряват настроението ви и борят депресията, тревожност и стрес. Те намаляват стресовите хормони и увеличават хормоните на щастието. Затова след тренировката сте чувствате физически уморени, но за сметка на това настроението и тонусът са отлични. За още по-добри резултати тренирайте с приятел и позитивните емоции са гарантирани. Ако се чувствате депресирани и в лошо настроение, просто се раздвижете и веднага ще забележите промяната.

2. Може да помогне да загубите излишно тегло

Някои проучвания показват, че заседналият начин на живот е сред основните причини за затлъстяване. Правенето на упражнения е от решаващо значение за поддържането на бърз метаболизъм и изгаряне на калории на ден.

3. Добре е за вашите мускули и кости

Редовното правене на упражнения играе жизненоважна роля в изграждането и поддържането на силни мускули и кости. Физическата активност ви помага да изградите мускули и здрави кости. Също може да помогне за предотвратяване на остеопорозата. За заздравяване на костите най-полезни са дейности като изкачване на стълби и ходене. Тенисът, бягането и дори танците също са отличен начин за поддържане на здрави кости и силни мускули. За най-добри резултати обаче, специалистите препоръчват комбинация на силови упражнения с кардио - по този начин се подобряват както балансът на тялото, така и пъргавината и гъвкавостта.

Плуването е сред упражненията, които ни правят по-гъвкави

4. Може да увеличи енергийните нива

Редовната физическа активност може да увеличи енергийните Ви нива. Това важи и за хора с постоянна умора и за хора, страдащи от тежки заболявания. Ако всеки ден се чувствате отпаднали и в лоша кондиция, замислете се какво трябва да промените. По време на упражнения кръвното леко се повишава, а притокът на кислород към клетките ще помогне за прилив на енергия.

5. Може да намали риска от хронична болест

Липсата на редовна физическа активност е основна причина за хронично заболяване. Ежедневната физическа активност е от съществено значение за поддържане на здравословно тегло и намаляване на риска от хронични заболявания. Списъкът на заболяванията, от които можем да се предпазим с редовни упражнения, е наистина много дълъг - от сърдечно-съдови, през болки в ставите, до астма. Превърнете тренировките в начин на живот и ще се радвате на добър тонус и крепко здраве.

6. Може да помогне на кожата ви

Кожата ви може да бъде повлияна от количеството оксидативен стрес в тялото ви. Оксидативен стрес се получава, когато антиоксидантните защити на тялото не могат напълно да поправят увреждането, което причиняват свободните радикали на клетките. Това може да повреди вътрешните им структури и да влоши вашата кожа.

7. Може да помогне на мозъка и паметта ви

Редовната физическа активност е особено важна при възрастните хора, тъй като стареенето, комбинирано с оксидативен стрес и възпаление, насърчава промени в мозъчната структура и функция.

8. Може да помогне за подобряване на съня ви

Редовната физическа активност, независимо дали е аеробна или комбинация от аеробно, или друга, може да ви помогне да спите по-добре и да се чувствате по-енергично през деня. Упражненията отпускат тялото и ума, помагат за релаксацията и по-доброто отпускане в дълбок нощен сън. Все пак не практикувайте високоинтезивни упражнения преди лягане, тъй като ефектът може да е обратен. Тренирайте привечер или сутрин, а преди лягане може да изберете отпускаща йога или медитация.

Йогата е от упражненията с много ползи за тялото и психиката

9. Може да намали болката

Има и други ползи от редовните упражнения. Хроничната болка може да бъде изтощаваща, но упражнението може действително да я съкрати. Всъщност, в продължение на много години препоръката за лечение на хронична болка е почивка и бездействие. Въпреки това последните проучвания показват, че упражненията помагат за облекчаване на хроничната болка.

10. Може да ви осигури по-добър сексуален живот

Правенето на упражнения може да помогне за повишаване на либидото, функционалност и представяне при мъжете и жените. Може също така да намали риска от еректилна дисфункция при мъжете. Този ефект се дължи на отделящите се ендорфини по време на тренировките, които от своя страна стимулират продуцирането на повече полови хормони. Притокът на кръв в резултат на редовните тренировки се подобрява, което е още една предпоставка за по-добър сексуален живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest