ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Пет богати на калций храни

Пет богати на калций храни

Калций
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Калцият е много важен за здравето ни. Всъщност имаме повече калций в тялото си, отколкото всеки друг минерал. Той съставлява голяма част от костите и зъбите ни и играе важна роля за здравето на сърцето, мускулната функция и нервната система.

Препоръчваният дневен прием на калций е 1 000 мг на ден за възрастни, въпреки че жените над 50 г и всеки над 70 г трябва да получат 1 200 мг на ден, а децата на възраст между 4 и 18 години се препоръчват да консумират 1 300 мг. Въпреки това голям процент от населението не приема достатъчно калций.

Богати на калций храни са млечните продукти като мляко, сирене и кисело мляко. Освен тях морски дарове, листни зеленчуци, бобови растения, сушени плодове, тофу също съдържат много калций.

Ето 5 богати на калций храни:

Семена

Семена

Семената са с високо съдържание на калций, включително мак, сусам, целина, чиа. Например 1 супена лъжица (9 грама) макови семена съдържа 126 мг калций или 13% от необходимия прием на ден. Семената са сред богатите на калций храни.

Сирене

Сиренето и по-конкретно пармезан набавя 33% от необходимия дневен прием на калций, докато другите видове доставят 5-2%. Въпреки че има високо съдържание на мазнини и калории, сиренето може да намали риска от сърдечни заболявания.

Кисело мляко

Киселото мляко е следващият продукт, който съдържа достатъчно калций за дневния ви прием. Освен това киселото мляко е изключително здравословно и полезно за дълголетие и добро храносмилане.

Риба

Сардиня

Сардините и сьомгата са изключително здравословен избор. Консумацията на сардини ви дава 35% от дневния прием на калций, докато 85 грама консервирана сьомга - 21%. Като цяло рибните продукти съдържат много калций.

Бадеми

От всички ядки бадемите са с най-високо съдържание на калций. В допълнение, те са отличен източник на магнезий, манган и витамин Е. Бадемите са с високо съдържание на хранителни вещества като здравословни мазнини, протеини, магнезий и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest