Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Опасностите от татуировките

Опасностите от татуировките

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
21
Татуирането крие рискове

Татуирането е традиция с над 5 000 годишна история. Последните стотина години обаче са истинска революция - което се дължи на навлизането на модата в Западния свят (Татуирането е много повече от мода. Сещате ли се за друга мода, издържала 5 хилядолетия? ). Западната цивилизация бързо модернизира, изчиства (и в буквален смисъл! ) и непрестанно развива процеса - дотолкова, че от години е възможно и татуирането на склерата на окото, без това да предизвика увреждания.

Пигментите са шедьовър на химията, машинките за татуиране - на техниката, а хигиената в студията е по медицински стандарти. Въпреки целия този прогрес обаче основните опасности при татуирането си остават същите - кръвоизлив, зараза, възпаление, алергична реакция, обществено мнение.

Първите три вече са почти изцяло теоретични, четвъртата е в десетки пъти по-малко вероятна, отколкото в предишни епохи, но за сметка на това последната е по-кисела от всякога - при това не само в България, където татуировката още се смята за принадлежност към затворническите среди. Да преминем към темата обаче: Какви са опасностите от татуировките?

Кръвоизливът при татуиране

Днес е почти напълно изключен. Макар и все така да се използват игли, пробиващи кожата, в съвременното татуиране пигментът бива нанасян в дермата - вторият след епидермиса пласт в устройството на човешката кожа. По тая причина кръвотечението при татуиране е капилярно и в повечето случаи незначително. В ръцете на неумел и немарлив татуист обаче машинката за татуиране може да разкъса по-голям кръвоносен съд, най-често вена. Затова - не се доверявайте на домашни майстори. Има толкова професионални студия. И още нещо - не употребявайте алкохол преди и по време на татуирането. В повечето студия това си е желязно правило, но дори и ако татуистът няма против, все пак не пийте - алкохолът засилва кръвотечението. Поне в първите 200 грама.

Татуирането е модерно, но и опасно

Заразата

Тя е вероятна при употреба на вече използвани и нестерилизирани консумативи - игли и/или накрайници. От заразена игла/накрайник можете да се сдобиете с почти пълната гама хепатит - B, C, D и G, също със СПИН и всяка кръвно предавана вирусна инфекция. При цени от около 25 лв. за 100 броя игли обаче повечето татуисти просто изхвърлят употребяваните - излиза им много по-евтино от съсипване на кариерата и съдебен иск. Ако пък не ги изхвърлят - стерилизират ги внимателно, а в крайна сметка винаги можете изрично да заявите, че искате чисто нови игли. Няма да ви откажат - така или иначе иглите са калкулирани в цената.

Бонус-опасност по тая точка: химическо замърсяване!

Въпреки забележителното разнообразие на консумативи, някои татуисти още приготвят по-специфичните видове работни остриета собственоръчно - например четки по техен вкус. Четка се нарича основа с наредени една до друга произволен брой игли - служат за бързо нанасяне на пълнеж. Прикрепването на иглите към основата се извършва чрез запояване, а за тая цел е нужно повърхностите да бъдат предварително почистени със солна киселина или колофонов флюс. Ако въпросните химични агенти не бъдат надлежно неутрализирани и отмити и останат по остриетата, при татуиране попадат в кожата, като причинява на засегнатото място един красив оток и агресивно, трайно обезцветяване на кожата. Тоест, ако видите татуистът да запоява - уверете се, че ще почисти изделието по правилата!

Възпалението

В 99% от случаите то е е по вина на клиента. Неподходящи грижи за татуировка, неадекватно третиране на незарасналата татуировка, наред с лоша лична хигиена, са основните, ако не и единствени причини за възпаленията, свързани с татуировките. Имайте предвид, че обличането на дреха от дразнеща материя върху непокрита прясна татуировка, както и посещението на обществен плувен басейн с незараснала татуировка са класически примери за неадекватно поведение - както и всякакъв вид ненужно пипане, чесане, драскане и т.н. През първите няколко часа след завършването на татуировката тя трябва да остане покрита - за това ще се погрижи татуиста. След максимум 8 часа обаче е нужно да бъде измита и покрита наново - това вече е работа на татуирания. Във всяко студио ще ви обяснят подробно какви after-care продукти да си вземете, а някои студия и продават такива. Допреди 15+ години в тату-средите в България масово се обясняваше, че татуировката трябва да се пази от вода първите 14 дни и се препоръчваше ежедневно мазане с вазелин - в резултат на което зарастването беше бавно, пъпките около татуировката - неизбежни, а някои хора се сдобиха и с 3Д-татуси - от такова третиране травмираната кожа получава релеф. После някой откри интернет, световната тату-сцена и топлата вода - и нещата си отидоха по местата. Прясната, все още изпускаща лимфа татуировка, трябва да се измива с хладка вода - може и със сапун - поне два пъти в денонощието.

Татуировките могат да ви навлекат проблеми

Алергичната реакция

Винаги е възможна - списъкът с видове алергии е безкраен и се ъпдейтва ежедневно. Въпреки, че професионалните пигменти за татуиране са задължително хипоалергични, винаги някой може да извади лош късмет. Ако имате лоша история с алергиите, и ли по някакви причини си имате едно наум - тествайте. Помолете татуиста да ви драсне малко боя (най-добре на мястото, което сте предвидили за бъдещата татуировка - така после драснатото ще се слее с останалото) и изчакайте денонощие или две. Ако за това време не се яви проблем - значи няма проблем!

Общественото мнение

Това е една вечно мутираща опасност от татуировките, променяща параметрите си опасност, която обаче неизменно запазва основната си цел: да вгорчи живота на всеки отделен индивид. Тоест, ако не искате да ви гледат възмутено и да ви одумват, защото сте татуирани - не се татуирайте! Тогава ще ви гледат възмутено и ще ви одумват за нещо друго. Колкото и да не ви пука за общественото мнение обаче, имайте предвид, че татуировка на социално неприемливо място по тялото може сериозно да ви попречи в кариерата, и в създаването на добро първо впечатление.

Макар и фактът да е убягнал на доста хора, за щастие сме в 21 век и премахването на татуировки е напълно постижим и не особено натоварващ процес - от пациента се иска просто да изчака процедурите да постигнат целите си. Някои от методите обаче са доста по-неприятни от самото татуиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest