ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко кафе трябва да пиете?

Колко кафе трябва да пиете?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
Дневни дози кафе
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Около кафето има много спорове. За някои то е освежаваща напитка, докато други го мислят за пристрастяваща отрова. Но демонизирането му е несправедливо. То е уникално питие, което съдържа стотици биоактивни съединения. Любимата на мнозина кофеинова напитка е богата и на антиоксиданти.

Според проучвания консумацията на кафе намалява риска от диабет тип 2, чернодробни и неврологични заболявания. Но тези ползи се отнасят за определени количества. Това, което е добро в малки дози, може да е опасно в големи.

И тук идва въпросът какво количество кафе на ден е подходящо, за да се възползвате от предимствата му и да минимизирате рисковете.

Кофеинът е активната съставка в кафето. Той е и най-често употребяваното психоактивно вещество в света. Съдържанието му в чаша кафе варира от 50 до 400 мг. Може да се приеме, че средното съдържание на кофеин в чаша от 200 мл е 100 мг.

За безопасна се приема консумацията на 400 мг кофеин дневно. Това значи най-много 4 чаши кафе. Но не трябва да забравяте, че кофеин има и в много други продукти. Той се съдържа в напитки на основата на кафе, в някои видове чай, в безалкохолни и енергийни напитки, в шоколада, в някои лекарства.

Кафе

Кофеинът действа главно в мозъка, влияейки върху невротрансмитерите и упражнявайки стимулиращ ефект. Някои от често срещаните симптоми на приема на твърде много кофеин са безпокойство, разстроен стомах, виене на свят, раздразнителност, ускорено сърцебиене, безсъние, тремор. Ако ги усетите, след като сте пили кафе, може да сте чувствителни към кофеина. В такъв случай трябва да намалите или напълно да преустановите приема на кофеин.

Различните хора са засегнати по различен начин. Открити са много гени, които влияят върху чувствителността ни към кофеина. Те са свързани с ензимите, които го разграждат в черния дроб, и с рецепторите в мозъка, които засяга.

Кофеин

Ефектите върху съня също са определени генетично. Има хора, които могат да пият кафе и веднага да заспят. Други прекарват безсънна нощ дори и след малко кафе. Някои се справят с големи количества кофеин, а други със съвсем малки. Повечето хора са по средата.

От значение е честотата на прием. Хората, които пият кафе всеки ден, могат да понесат повече от тези, които пият рядко.

Някои здравословни и медицински състояния налагат да ограничите употребата на кофеин или направо да я прекратите. Например на бременните и кърмещите се препоръчва да избягват кафето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest