ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Синдром на средното дете

Синдром на средното дете

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
Деца

Синдромът на средното дете обуславя идеята, че родените по средата деца се чувстват пренебрегвани за сметка на своите по-големи и по-малки братя и сестри.

Първородното дете получава най-много внимание от страна на родителите си. Родените последни също са привилегировани, тъй като по-големите вече се грижат сами за себе си или са напуснали дома. Но за роденото между тях дете не остават достатъчно време и внимание. Това води до огорчение, което може да причини ниско самочувствие и липса на увереност.

Според научните изследвания обаче няма убедителни данни в подкрепа на синдрома на средното дете. Според много специалисти няма реални доказателства, че успехът в живота е свързан с поредността на раждане в семейството. Все пак някои учени смятат, че синдромът на средното дете съществува, въпреки че не е подкрепен със систематични данни.

Върху развитието на личността влияят много неща, а поредността на детето в семейството е само едно от тях. Влияние оказват социалната среда, семейните отношения, гените.

Въпреки това някои изследвания показват, че редът на раждане може да има интересни последици върху личността. Ето някои от тях:

Деца

Среднородените обикновено са по-добри преговарящи. Едно от предимствата да си роден по средата е развитието на умението за преговори, за да получиш желаното. Първородното може да действа от позицията на силата, а най-малкото да се прави на бебе. Средното дете трябва да развие уменията си за убеждаване, за да повлияе на родителите си.

Средните деца често разчитат на братята и сестрите си или на приятелите си, а не на родителите. Когато има трудности, средното дете разчита на приятелите си, към които е много привързано, докато първородното най-вероятно ще се обърне към родителите си. Влияните на приятелския кръг е много осезаема върху средното дете и може да доведе до проблеми.

Родените по-късно са настроени бунтовнически. Изследвания показват, че първородните деца са по-склонни да поемат по стъпките на родителите си. Родените след това са по-склонни да се разграничават, избирайки различен път.

Според проучване по-късно родените може да са по-отворени и широкоскроени в сравнение с първородните. Не са лекомислени, но са по-склонни да възприемат нови мнения и идеи.

Друго изследване показва, че наличието на по-големи братя и сестри е свързано с по-добро психично здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest