ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Колко често се ексфолира лицето?

Колко често се ексфолира лицето?

приятелки си ексфолират лицето
Магнитни стелки за акупресура-13%
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
11.31 лв.
Виж ››

За да се радваме на мека, гладка и сияйна кожа, трябва редовно да се грижим за нея. Независимо какъв тип е кожата ни, тя винаги се нуждае от хидратация, за да запази здравословния си вид. Друга супер важна част от режима за грижа за кожата е ексфолирането. То почиства кожата в дълбочина, премахва мъртвите клетки и стимулира производството на нов колаген.

Важно е обаче, да не прекалявате с ексфолирането, тъй като може да причините повече щети на кожата си, отколкото ползи. Затова винаги разтривайте ексфолианта леко и бъдете нежни с кожата си.

При избора на ексфолиант за лице, трябва да се съобразите и с това какъв тип е кожата ви. Ако имате чувствителна кожа, трябва да се уверите, че продукът е подходящ за вас и не съдържа съставки или гранули, които могат да раздразнят деликатната кожа.

Хора с екземи или псориазис също могат да ексфолират лицето си, но трябва да заложат на по-леките и щадящи формули. Препоръчително е да ексфолирате кожата си вечер, за да може тя да има време да се регенерира през нощта.

Ако се чудите колко често трябва да ексфолирате лицето си, то абсолютният максимум е три пъти седмично. Помнете, че прекомерната ексфолиация е грешка, която може само да влоши нещата. Един от признаците, че сте прекалили с ексфолирането е раздразнената кожа. Не е необичайно кожата да е леко зачервена непосредствено след ексфолирането, но ако тя остане раздразнена часове след това или на следващия ден, обърнете се към дерматолог.

ексфолиране на кожата на лицето

При сухи, комбинирани и нормални видове кожа, прекомерното ексфолиране може да причини значителна сухота. Ако забележите подобен симптом, използвате повече овлажняващи агенти и временно спрете с ексфолирането. При мазна и комбинирана кожа може да се случи обратното - ексфолирането може да доведе до прекомерното й омазняване и лъщене.

Ако искате вярвайте, но прекаленото ексфолиране всъщност е основна причина хората да развият акне. Въпреки, че умерена степен на ексфолиация е чудесен начин за предотвратяване на пъпки чрез запазване на порите от мъртви клетки, преминаването през борда, може всъщност да отслаби кожата до такава степен, че тя да не може да се защитава срещу бактерии и инфекции. А това означава, много по-лесно формиране на пъпки.

Ако забелязвате някои от горните показатели, спрете ексфолирането си за около седмица, за да оставите кожата си да се възстанови.

През това време е важно е да я щадите и да я подхранвате с овлажняващи кремове и маски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest