ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Как да се предпазим от подкожните косми?

Как да се предпазим от подкожните косми?

Бръснене
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

Не е нужно да ви казваме колко досадни могат да бъдат врастналите косми. Ако някога сте имали такива, то вие със сигурност знаете колко грозни, болезнени и дразнещи са те. Обикновено до появата им се стига след неправилна епилация, а когато косъмът продължава да расте под кожата в посока, обратна на естествения му растеж, това може да доведе до раздразнена и възпалена кожа.

Един от ефективните методи за предпазване от подкожни косми е редовното ексфолиране на кожата. Врастналите косми могат да възникнат, когато косменият фоликул се запуши с мъртви клетки, а това запушване може да принуди косъма да расте настрани.

Редовното ексфолиране на кожата (поне веднъж седмично) ще помогне да се предотврати натрупването на мъртви клетки на повърхността на кожата ви и ще ви предпази от появата на подкожни косми.

Бръсненето е най-големият виновник за задействане на врастнали косми. Затова си струва да опитате да премахнете излишните косми с депилиращ крем или лазерна епилация. В случай че все пак решите да се бръснете, използвайте най-доброто острие.

Епилация

Не забравяйте, че самобръсначките за еднократна употреба не могат да се ползват повече от веднъж, тъй като остриетата им могат да запушат, а вследствие на това да се сдобиете с раздразнена кожа и подкожни косми.

Ако използвате ръчен бръснач, е важно да намерите добър крем за бръснене. Той ще помогне допълнително за гладкото приплъзване на острието, а така ще избегнете врастнали косми и кожна екзема.

Друга възможност е да инвестирате в електрическа самобръсначка. Тя не дразни кожата, тъй като не намалява косъма толкова близо до повърхността на дермата.

Не забравяйте да се бръснете или епилирате в естествената посока на растежа на косъма. В противен случай рискувате да се сдобиете с подкожни косми.

Задължително условие е след епилация да третирате кожата си с хидратиращ лосион. Изберете чувствителна формула без алкохол, за да предотвратите проблема на сухата кожа.

Грижете се ежедневно за кожата си, като пиете много вода. Така дермата ще е хидратирана и еластична, а появата на досадните подкожни косми ще е рядкост.

Когато космите не могат да стигнат до повърхността, е много изкушаващо да пробвате да ги извадите сами с игла или пинсета. Това обаче е опасно, тъй като може да вкарате косъма още по-дълбоко в кожата или пък да разнесете бактериите в порите и да се стигне до инфекция. В краен случай най-добре е да се обърнете към дерматолог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest