ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво са остриците и аскаридите?

Какво са остриците и аскаридите?

Глисти
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Остриците и аскаридите са вид червеи, които паразитират в червата на човек. И двата вида най-често атакуват децата, но не е изключено с тях да се заразят и възрастните. Обикновено това се случва по фекално-орален път, т.е. през устата при контакт със заразени предмети, храни, животни и насекоми.

Най-честите симптоми на наличието на глисти в организма састомашни разстройства, летлива коремна болка, гадене, повръщане, бързо засищане при хранене, нарушения на съня, скърцане със зъби нощем, нервност, проблеми с теглото.

Острици

Острици

Остриците представляват малки бели червейчета с дължина от 5 до 10 mm, които паразитират в дебелото черво на човека. Обикновено през нощта женските се придвижват към ануса, за да снасят яйцата си. Техните движения предизвикват силни сърбежи. Когато човек се чеше, той смачква паразита и така спомага да се освободят яйцата.

Заболяването, причинено от острица, се нарича ентеробиоза. Най-често оплакванията на болните са придружени със сърбежи и загряване вечер в областта на ануса. В редки случаи при момичета и жени паразитът може да навлезе в тялото през вагината и да предизвика възпаление на матката или яйцепроводите.

Най-често засегнати са всички в семейството, защото заразата се предава лесно чрез яйцата на глистите. За щастие, ентеробиозата не е опасна и е напълно лечима чрез антипаразитни медикаменти. Лекарствата са ефективни срещу излюпените червеи, а не срещу яйцата им. Затова често втора доза медикаменти се пият две седмици след първата.

Аскариди

Чревни паразити

Аскаридозата е друга чревна паразитоза, с която не рядко се сблъскват педиатрите. Причинител на това заболяване е аскарис лумбрикоидес, т.н. едър детски глист, приличащ на дъждовен червей, но с бледорозов цвят, който населява тънките черва. Женският паразит достига до 20-40 см дължина, а мъжкият до 15-20 см. Източник е опаразитеният човек, който отделя яйца на паразита с фекалиите във външната среда. Оплодените яйца са сравнително издръжливи в околната среда. При добри условия, които включват топли температури, влага и кислород, личинките в яйцата претърпяват развитие и стават годни да заразяват следващите гостоприемници.

След заразяването до 2.5-3 месеца се появяват оплаквания - болки в коремната област, промяна в апетита, неспокоен сън, загуба на тегло и др. При наличие на голямо количество на паразити може да се предизвика запушване на червата, състояние, което застрашава живота на болния. Диагнозата се основава на откриване на яйца от паразита във фекалната проба. Провежда се лечение с последващи контролни изследвания. Изследват се и контактните от семейството на болния. Болните се диспансеризират.

Профилактиката и при двата вида глисти се състои в строга лична хигиена и спазване на санитарно-хигиенни мероприятия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest