ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Причини за загуба на слуха

Причини за загуба на слуха

Има различни причини за загуба на слуха
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Загубата на слуха може е проблем за хората от всички възрасти. Причините за загубата на слуха могат да бъдат много, но най-често те се свеждат до две категории - вродени и придобити.

Генетичната предразположеност може да бъде причина за глухота при раждане или да причини загуба на слуха след време. Обикновено в такива случаи загубата на слуха не е лечима, въпреки че може да бъде подобрена със слухов апарат.

Често свързваме глухотата със старостта, но това не е единственият фактор, който оказва негативно влияние. Освен напредналата възраст, върху слуха оказват влияние и някои болести, като ревматоиден артрит, сифилис, болест на Мениер, вирусни и бактериални инфекции, съдови нарушения и др. При някои хора влошаването на слуха може да бъде свързано и с приема на лекарства.

И при децата, и при възрастните пагубно влияние оказват т.нар. ототоксични антибиотици, някои диуретици и нестероидни противовъзпалителни препарати. Намаляване на слуха може да се получи и от травми на главата или структурите на ухото, туморни образувания, звукови травми и други.

Временна загуба на слуха /или понижаване/ може да настъпи и от струпването на ушна кал, попадане на вода в ушите, отит. Тежки поражения на слуховия нерв оказва и работата в шумна среда.

Това са така наречените професионални нарушения на слуха, като в рисковата група попадат обикновено миньори, строителни работници и хора, упражняващи труд в машиностроителни цехове.

Слушането на музика със слушалки също може да е причина за намаляване на слуха

Любителите на плеърите и силна музика също са застрашени от загуба на слуха или неговото частично увреждане. Експертите съветват меломаните да не слушат музика повече от 1 час на ден, особено, ако е на слушалки. Може би ще ви се стори странно, но пушачите и хората, които често ползват наушници за мобилните си телефони, оглушават преждевременно.

За това бъдете внимателни - пазете се от травми и избягвайте силните шумове. Ако пък ви се налага на престоявате дълго в шумна среда, слагайте тапи за уши.

Най-честите симптоми на глухота са шум в ушите, замаяност, трудности при долавянето на звуци и други. Ако усетите, че имате и най-малкия проблем и не чувате добре, незабавно посетете специалист. Бързата му намеса може да ви спаси от тотална загуба на слух.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest