ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво представлява цирозата?

Какво представлява цирозата?

Цирозата на черния дроб се среща по-често при мъжете.

Черният дроб има възможности да се справя с определено количество алкохол без особена трудност. Но продължителна злоупотреба с алкохола жизнените тъкани на черния дроб се унищожават.

Увеличават се мастните отлагания и отлаганията на съединителната тъкан. Това състояние на черния дроб е известно като цироза. Най-често се открива при мъже над 45 години, въпреки че броят на жените с цироза постепенно се увеличава.

Хората, които пият прекалено много, обикновено имат и лоши хранителни навици, което влошава още повече състоянието. Хроничният алкохолизъм и вирусният хепатит B и C са често срещани причини за цироза, въпреки че има много други фактори.

Първоначално симптомите на цироза на черния дроб са чувство на умора и слабост, безсъние, сърбеж по кожата, загуба на апетит, гадене, но в напреднал стадий се разпознават признаци като уголемен черен дроб, сърцебиене, жълтеница, косопад, подуване на краката и корема, дезориентация.

Докато цирозата не придобие ясна симптоматика обаче, заболяването трудно се диагностицира, затова в редица случаи то се открива случайно, когато налице не е клинично подозрение за наличието му. Уcлoжнeниятa нa циpoзaтa вĸлючвaт oтoĸ и acцит, пepитoнит, ĸъpвeнe, чepнoдpoбнa eнцeфaлoпaтия, paĸ нa чepния дpoб.

Няма лечение за цироза, защото увреждането на чернодробните клетки е необратимо. Лечението цели да намали тежестта на симптомите, да се справи с усложненията и по възможност да спре напредването на процеса. При цироза, която е настъпила в резултат на алкохолна злоупотреба, първата стъпка в лечението е спирането на алкохола от пациента.

При цироза черният дроб е пагубно увреден.

Диетичното хранене също е задължителна лечебна мярка. Ако болният страда от хепатит, е добре да бъде започнато лечение с противовирусни медикаменти, които да намалят чернодробното увреждане.

Общата продължителност на живота при чернодробна цироза е средно 2 до 5 години. Прогнозата зависи от вида и стадия на заболяването. Най-често смърт настъпва вследствие на кръвоизливи от варици на хранопровода, чернодробна кома, инфекции, електролитни нарушения и ракова дегенерация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest