ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Забранени храни при запек

Забранени храни при запек

Запекът може да е причинин от храни.
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Запекът е проблем на много хора от различна възраст. От него се оплакват и много българи. Причините за запек могат да са различни, но най-често то е резултат от нередовно хранене, ядене в движение, заседнал начин на живот, стрес и недоспиване.

Дългосрочните мерки за справяне с проблема са промени в храненето. Затова преди да изтичате при лекаря, за да проверите защо отделителната ви система е затруднена, по-добре направете обзор на своя хранителен режим. Кои са забранените храни при запек?

При всички случаи е важно да ограничите тестените храни и захарта и да включите към всекидневното си меню плодовете и зеленчуците. Задължително трябва да пиете поне по 2 литра вода на ден.

Ако имате проблем с изхождането по голяма нужда, обърнете внимание на това колко и какви млечни продукти консумирате. Може да имате лактозна непоносимост и тялото ви да не обработва правилно захар и мляко, което да причинява запек. Така че, ограничете консумацията на млечни продукти.

Млечните продукти са забранени храни при запек.

В менюто ви не бива да присъстват и пържени храни. Те са враг не само на теглото ви, но и на храносмилателната и отделителната ви система, тъй като съдържат много мазнини и почти никакви фибри.

При запек, избягвайте зелени банани, тъй като те помагат за задържане на изпражненията в тялото. По-удачно в случая е да се спрете на по-узрелите банани, защото те съдържат фибри, които помагат при изтеглянето на вода от червата и подобряват перисталтиката.

Замразените храни също са забранени храни при запек. Като цяло, те често са с високо съдържание на мазнини и бедни на фибри, и ако имате проблем с отделителната система, е добре да ги избягвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest