ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Как да използваме етерични масла у дома

Как да използваме етерични масла у дома

етерични масла
Самоизточващ се микрофибърен моп
Практичен аксесоар за вашия дом:
Самоизточващ се микрофибърен моп
51.00 лв.
Виж ››

Етеричните масла са ароматни, летливи течности, които се намират в много цветя, дървета, корени, храсти и семена. Повечето етерични масла се извличат от растението чрез процеса на дестилация с пара. Някои казват, че етеричните масла са най-старата форма на естествена здравна помощ, датираща от древните египтяни.

Етеричните масла имат многобройни начини за приложение в дома ни. Те не са само за грижа за кожата, но с тяхна помощ можем да създадем успокояваща и релаксираща атмосфера в къщата. Невероятният им аромат е по-добър и полезен от всеки освежител за въздух, а въздейстивето им върху нервната система може да ни спести редица бъдещи проблеми.

Почти всеки има поне един вид етерично масло в дома си, но със сигурност има начини за употребата му, за които въобще не се е и сещал.

Можете да ароматизирате например спалното бельо, като поставите няколко капки етерично масло върху топка или парче тъкан от памучна вата и и го сложите в шкафа. Така всеки път, когато го отворите, прекрасен аромат ще се разнася из цялата стая. Избирайте чувствени и екзотични масла, като например роза, жасмин или сандалово дърво. Можете да опитате и с нещо по-консервативно, но успокояващо като лавандула или здравец. Вашите дрехи също ще абсорбират аромата на масла, които сте сложили, така че изберете аромати, които наистина ви харесват.

Сменете синтетичните ароматизатори, използвани в тоалетната или банята, с освежаващия естествен аромат на етерични масла от бор, лимон или грейпфрут. Тези масла работят добре заедно, така че можете дори да ги смесите, ако искате. Поставете няколко капки върху топки от памучна вата и ги поставете дискретно из банята за максимален ефект. Ако имате сухи цветя, можете да поставите капките от масло върху тях.

Как да използваме етерични масла у дома

За да неутрализирате битовите миризми по време на приготвяне на храна, поставете допълнителна тенджера с вода върху печката, докато заври, а след това добавете няколко капки етерично масло от канела, кардамон или карамфил във водата.

Можете да освежите целия си дом, като сложите няколко капки етерично масло, което ви харесва, върху четката на прахосмукачката. Сега, когато изсмуквате праха от вашия килим, уредът ще разнася освежаващ и ободряващ аромат в цялата стая. Всички цитрусови масла работят ефективно по този начин. За по-силен ефект към цитрусовото масло можете да добавите и няколко капки масло от лавандула.

Шкафовете могат да ухаят на чистота и свежест, като добавите няколко капки етерично масло върху топчета от памучна вата и след това ги оставите на стратегически места навътре в зависимост от размера и формата на шкафа. Смес от бергамот, лайм и лавандула мирише прекрасно и свежо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest