ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Подходящи за апартамент домашни любимци

Подходящи за апартамент домашни любимци

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Заекът е подходящ любимец за апартамент
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Колкото и да напредваме (или затъваме) в урбанизацията, много хора все така държат да имат някакви животни около себе си. Градската среда обаче налага някои специфични изисквания в избора на домашен любимец.

Ако искате куче, трябва да съобразите избора на порода донякъде и с жилището, но в решаваща степен с това дали можете да осигурите на животното достатъчно време навън и дали ще успеете да го възпитате и контролирате така, че да се социализира успешно в населена среда.

Кучетата обаче са ясни - все пак съпътстват човешкия род повече от 10 хилядолетия. Съвсем друго предизвикателство е, ако искате любимец, който ултимативно ще прекарва времето си в апартамента.

В такъв случай трябва да изберете животинка, която да се интегрира успешно в ограничено пространство, да може да живее пълноценно по тоя начин, и същевременно да не внесе хаос във Вашето съществуване. И така - знаем ли кои са най-подходящите животни за апартамент?

Котка

Котка в апартамент

Чиста, неоспорима класика в жанра! Може да прекара живота си между четири стени, няма нищо против да прекара живота си между четири стени и като че ли иска именно да прекара живота си между четири стени. Нейният дом е нейната крепост. Всъщност - Вашият дом, макар че няма да успеете да го обясните на котката. Но щом харесвате котки и искате котка - проблемът е никакъв. Това създание се устройва прекрасно в апартамент - дори и едностаен.

Щом не е куче, да е котка обаче е малко като Левски или ЦСКА - шаблонно е. Животът не е в черно-бели противоположности и пазарът на домашни любимци не прави никакво изключение в пъстротата на спектъра. Можете да се сдобиете с домашен любимец от всякакъв вид - топлокръвни, студенокръвни, хордови, членестоноги... Но нека започнем с нещо по-базово: Бозайник, птица или влечуго?

Игуана

Нелош вариант по основния критерий - за нея е все едно дали е в едностаен в Люлин или в мезонет в Сохо. Има обаче и уловка - все и́ е едно, защото във всякакъв апартамент тя ще има нужда от нейно собствено жилище: терариум. При това - от най-големите и професионално оборудван. При добро гледане екзотичният гущер - вегетарианец достига до около 2 метра дължина, така че направете си добре сметките.

Гекон

Гекон

Те са с няколко степени по-лесни за обгрижване, но освен да ги наблюдавате в красивия им терариум, други екстри не се предлагат. Разбира се, можете да ги вземете, галите и разнасяте, но на тях ще им е все едно. И изобщо ако искате нещо, което да отчита присъствието Ви с емоция, забравете за влечугите. Но фактите са си факти: подходящи животни са за апартамент!

Змия

Те също се класират добре по целесъобразност, но не са особено вдъхновяваща компания. Нека го кажем така: всички влечуги, които се продават по зоомагазините, са подходящи за отглеждане в апартамент. Изискват обаче скъпо допълнително оборудване и специфични грижи. Останалото е въпрос на вкус - може пък за някои да е вълнуващо да гледат спящ на намотки питон в продължение на две седмици. Същото важи и за жаби, риби, костенурки, тарантули, стоножки и въобще всичко, което можете да държите в терариум или аквариум. Всички те са подходящи животни за отглеждане в апартамент, но дали са правилните домашни любимци - преценете сами.

Птици

Папагалите могат да се гледат в апартамент

Добра идея - но нека да е дребна птица. Птиците, особено декоративните, които се предлагат по зоомагазините, са подвижни, енергични създания, които имат нужда от пространство. И, както знаем, летят - което означава още повече нужда от пространство. Все пак с една просторна и добре разположена клетка (птиците имат нужда от директна слънчева светлина), перна́тите са добър домашен любимец за апартамент. А предлаганите и у нас папагали ара не отстъпват по привързаност към стопанина на кучетата. И не, не са огромни - на Земята живеят 19 вида ара. А огромните не се продават тук, поне не и законно. Ако кучета и котки не са опция, но козинката и гушкането са сред задължителните условия, то значи трябва да насочите фокуса към по-екзотичните одомашнени бозайници.

Декоративно зайче

Те винаги са вариант - чувстват се комфортно в апартамент, не изискват супер специфични условия и грижи; с една дума - стават. Разбира се, говорим за декоративните, развъждани специално за домашни любимци породи - има достатъчно!

Чинчила

Чинчила в апартамент

Те също е добър избор - дори за съвсем малък апартамент. Пухкавите, намусени, мишкоподобни създания са сравнително дребни, много социални, ще се чувстват добре в жилището Ви и няма да създават проблеми - което определено ги класира сред най-подходящите за отглеждане в апартамент домашни любимци. Размерът на жилището пък е без значение - така или иначе чинчилата трябва да има собствена клетка. Важи и за зайците, всъщност!

Пазарът предлага още доста одомашнени гризачи - от баналния хамстер до най-екзотични скокливи и всякакви мишки от всевъзможни места по света. Характерно за всички тия видове е, че трябва да са оборудвани с клетка - независимо дали специална, или просто аквариумно тяло със суха настилка. Това автоматично означава, че всички те са подходящи за апартамент - не изискват пространство, разходки и непостижими условия.

Порче

Както може би знаете, фретката е пор, а както може би не знаете, в природата семейство Mustelidae (Порови) са най-свирепите хищници. Разбира се, фретката е одомашнен вариант и в нея със сигурност не дреме жаден за кръв маниакален убиец, но проявите на хипер активност са напълно вероятни. Освен това прословутото Миришеш като пор не е художествена измислица! Сумарно: фретката е компромисен вариант. Би се чувствала добре в апартамент, но за да се чувствате и Вие добре там, ще трябва да се погрижите за някои допълнителни неща - като отстраняване на мирисните жлези, осигуряване на занимания и да внимавате къде стъпвате. Но пък има и бонус - при желание може да извеждате фретката на разходки.

Африкански таралеж

Таралеж

В дивия свят са известни 16 вида таралежи, а дребното, миловидно и бодливо създание, което се предлага в зоомагазините, е резултат от селектирано комбиниране на няколко от африканските представители. Известно е и като таралеж пигмей, африкански пигмейски таралеж и други подобни, но това е по-скоро търговска марка - в официалните класификации няма такъв вид. Което си е напълно закономерно, всъщност - както казахме, това очарователно същество е хибрид, създаден специално за домашен любимец. В апартамент би се чувствал добре, не изисква сложни грижи и скъпо оборудване, не цапа (много), не скача и не се катери - което му печели доста точки. Социализира се лесно (колкото по-млад го вземете - толкова по-добре), активен е, симпатичен е и определено си заслужава мястото в класацията!

Разбира се, и тук всичко е въпрос на предпочитания, но принципно ако домашният любимец, хората около него или всички накуп не се чувстват удовлетворени от съжителството, то значи изборът не е бил добър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest