ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да подобрим оросяването на крайниците?

Как да подобрим оросяването на крайниците?

При лошо оросяване на крайниците се усещат ледени тръпки в краката и ръцете

Лошото оросяване е проблем на много хора. Най-често то засяга женската половина на човечеството, но не е изключено от студени ръце и крака да се оплакват и мъжете.

Обикновено влошаването на кръвооросяването е причинено от болести на артериите, като това засяга не само крайниците, но и мозъка, сърцето и всички останали органи в тялото. Лошата циркулация на кръвта може да причини мускулни спазми и изтръпване на краката, подути крака, умора или дори накуцване. Как да подобрим оросяването на крайниците?

За да подобрите кръвообращението, е препоръчително да спрете алкохола и цигарите, и да се храните здравословно. Яжте богата и разнообразна храна, като се откажете от мазнините и червените меса.

В списъка с храните, за които е известно, че запушват кръвоносните съдове, са сладоледът, чипсовете, сиренето и други. Като цяло хората, които имат ледени ръце и крака, трябва да избягват студените храни.

За да подобрите оросяването на крайниците, добавете към храната си сгряващи подправки като лют червен пипер, джинджифил, горчица, лук и чесън. Така ще се ускори метаболизмът и организмът ви ще произвежда достатъчно топлина. В случай че имате лошо оросяване, е добре да приемате повече вода и чайове. Не се препоръчват солените и сладки храни, алкохол, безалкохолни напитки и кафе.

Доказано ефективен метод за подобряване на оросяването се оказва и масажът на краката, най-вече в точката Юнцюен. Тя се намира по средата на стъпалото в началото на свода, където се образува ямка. Масажът на тази точка ще премахне студа в организма, ще затопли стъпалата, ще укрепи бъбреците и черния дроб, и ще стабилизира кръвното ви налягане.

Масажът помага при лошо оросяване на крайниците

Може да използвате и правилото клин клин избива и да натопите ръцете и краката си в студена вода. Когато ви се стори, че водата вече не е толкова студена, ги извадете и ги сложете под одеялото. След няколко минути ще усетите, че са се затоплили.

За да подобрите кръвообращението, може да опитате и контрастни компреси. За да стимулирате притока на кръв, е добре да си правите масажи. Ако нямате възможност да ходите при професионалист, можете да опитате и сами у дома, с помощта на етерични масла.

Важно е също да сте предпазливи и в студените дни да се обличате топло. Правете редовно упражнения, за да ускорите пулса и да подобрите кръвообращението си. Топлите вани също са добър вариант, стига да не сте диабетици.

В случай че тези мерки не ви помогнат, е добре да се посъветвате със специалист, който да ви назначи адекватна терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest