ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Най-добрите храни за спортисти

Най-добрите храни за спортисти

Спорт

Да бъде добре подготвен един хранителен режим, в него трябва да е залегнало изискването за ежедневен прием на 2500 до 4000 калории. В тях съотношението на различните хранителни компоненти трябва да е приблизително 55% въглехидрати, 30% мазнини, 15% протеини.

Това не важи за тези спортисти, на които предстои участие в състезание, примерно по маратон. Те трябва да приемат въглехидрати до 65%, защото те дават енергията, от която се нуждаят.

Любителите на спорта пък няма нужда да увеличават приема на протеини. Със сигурност трябва да се поддържа добър хидратиращ баланс. Ето най-добрите храни за спортисти:

Овесена каша

Най-добрият източник на въглехидрати е кашата от овес. Ядките са характерни с добрия баланс между въглехидратите, полезните мазнини и протеините. Гликемичен индекс на овесената каша е нисък и протеините, мазнините въглехидратите в нея, се усвояват бавно и пълноценно.

Сладки картофи

Сладки картофи

Сладките картофи са невероятно вкусни и ароматни, нискокалорични, натурални и пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, като бета-каротин. Сладките картофи се усвояват бързо заради ниския си гликемичен индекс. Те съдържат много въглехидрати и са добри храни за спортисти.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е най-добрият избор в сравнение с всеки друг вид ориз, ако искате да се отървете от мазнините. Той е сред най-добрите храни за спортисти.

Пълнозърнест хляб

Хлябът и други продукти трябва да са получени от абсолютно пълноценни зърна. Те не са рафинирани като бялото брашно и са добри храни за спортисти.

Зеленчуци

Зеленчуци

От зеленчуците се набавят витамините и антиоксидантите, минералите и фибрите, нужни на тялото. Помагат за изгаряне на мазнини. Съдържанието на калории в тях е минимално и затова са много добри храни на спортисти, които се готвят активно за състезание.

Обезмаслено мляко

Млякото и млечните продукти са силна храна, тъй като съдържат както въглехидрати, така и белтъчини. Съдържащите се в тях протеини са висококачествени и това позволява да се изпусне една порция месо на ден и да се компенсира от млечен продукт.

Птиче месо

Пилешко

Месото от пиле, както и от пуешкото месо, са най-предпочитаните източници на протеини.

Яйца

Яйцата са суперхрани за спортисти, тъй като съдържат много от хранителните вещества, нужни на спортуващите.

Риба

Те осигуряват белтъчините и добрите мазнини. За нуждите от омега -3 мастни киселини може да се разчита на тях.

Червено месо

За растеж на мускулите трябва да се консумира червено месо, което съдържа и белтъчини, витамин В12, желязо и креатин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest