ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как влияят цигарите на мозъка?

Как влияят цигарите на мозъка?

Пушене

Всички знаем за вредите от цигарите върху нашата дихателна система. Но как влияят цигарите върху мозъка?

Според последните изследвания, тютюнопушенето уврежда мозъка. Цигарите въздействат на умствените процеси и са причина за слаба концентрация и проблеми с паметта. Също влошават мисловните способности според изследователи от Кралския колеж в Лондон. Тяхното проучване доказва, че има много повече вреди, отколкото ползи от цигарите.

Съвременната медицина доказва, че високото кръвно налягане и наднорменото тегло също влияят на мозъчната дейност, но в по-ниска степен. Това сочат резултати от проучване сред 8800 души над 50-годишна възраст.

Пушачите и непушачите трябва да бъдат наясно, че начинът на живот може да причини увреждане на ума, а и на цялото тяло.

Изследователите са разгледали връзката от риска от инфаркт или инсулт и състоянието на мозъка. Специалистите събират данни за здравето и начина на живот на участниците в своя експеримент.

Доброволците, включили се в инициативата, провеждат и когнитивни тестове. За целта те учат нови думи или трябва да назоват имената на колкото се може по-голям брой животни в рамките на една минута. Тестовете са провеждани отново през период от 4 години.

Установена е категорична връзка между тютюнопушенето и по-ниските резултати при доброволците на тестовете.

Влиянието на цигарите върху мозъка е пагубно. Те категорично увреждат мозъка. Ако сте пушачи, трябва да промените начина си на живот, за да се избавите от когнитивен упадък. Потърсете как да откажете цигарите, категорични са авторите на изследването.

От друга страна, балансираното хранене, поддържането на здравословно тегло, редовната физическа активност и въздържането от тютюнопушене, помагат за запазване на мозъчното и здравето на сърцето.

Тези резултати са публикувани в изданието Age and Ageing.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest