ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Кърменето след първия месец

Кърменето след първия месец

кърмене
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Лекарите са единодушни по темата с кърменето. То подсилва имунитета на бебето, с помощта на кърменето връзката между майката и бебето се заздравява, чрез кърменето детето и майката си „говорят” без думи.

Какво се случва след първия месец на кърмене и има ли място за притеснение? Това се разберете от следващите редове.

1. Разранени зърна

Забивате крака в пухкавия килим и със сълзи на очи опитвате да издължите мъчението, наречено сукане. Точно такава е най-общата картина на ежедневието на майката с разранени зърна. Ако бебето не засуква гърдата добре, това трябва да се коригира. Можете да свалите бебето от гърдата, като внимателно нарушите вакуума – поставяте малкия си пръст в ъгълчето на устата му. След това да го сложите да суче отново – докато се уверите, че поема гърдата добре и няма болка.

2. Препълнени гърди

Вече цели 30 дни сте заедно с бебето, а гърдите ви се пълнят неконтролируемо. Това води до дискомфорт, особено ако бебето прави по-дълга пауза между храненията. Усещането може да е неприятно, а ако не се вземат мерки, може да става по-зле – а препълнената гърда понякога да стане толкова пълна, че ареолата се изпъва и бебето трудно засуква, затова навременната реакция е от значение.

Честото изпразване на гърдите, започвайки възможно най-скоро след раждането, е най-добрият лек, така че може да предложите на бебето да суче, дори да е яло скоро. Също така е добре и занапред да следите да не прави твърде големи паузи и да му предлагате да суче, ако чувствате неприятно препълване, дори преди да подаде сигнали за глад.

проблеми при кърмене

3. Омекване на гърдите

Количеството произвеждано мляко се регулира спрямо апетита на бебето – колкото повече суче, толкова повече мляко има. Именно в първия месец тази се осъществява тази регулация, така че гърдите да произвеждат точно толкова мляко, от колкото има нужда. Ето защо е напълно нормално в края на първия месец (или дори втората седмица след раждането, ако това не е първо раждане) да усетите гърдите си меки.

Това не означава, че няма кърма, просто няма излишък. Именно меките и привидно спокойни гърди са нормата при кърменето, а препълнените, тежки, дори болезнени гърди от първите седмици са само преходно състояние. Нахраненото бебе наддава на тегло, пълни поне 6 памперса дневно, спокойно е и пуска гърдата само.

4. Цеденето се затруднява

Регулирането на кърмата изисква време, затова не бива да се притеснявате, че не сте отличничка след първите 30 дни. Всеки организъм е строго индивидуален – някои се приспособяват към новото състояние по-бързо, а други по-бавно. Опитайте различни модели и марки помпи, за да определите вашата. Ако имате приятелки с бебета, можете да опитате техните модели, преди да се окаже, че вече сте си купили няколко различни, но неподходящи за вас помпи. Кърмещите жени все по-често стигат до заключението, че цеденето с ръчна помпа е особено удачно, тъй като докосването на кожата по-лесно отключва хормоналната пътека, необходима за рефлекса на потичане.

5. Бебето се разсейва

кърмеща майка

Бебето е с месец по-голямо, а с него нараства и безкрайното му любопитство. Така в един момент всяко движение или шум може да бъде причина за прекъсване на кърменето. Ето няколко метода, чрез които да опитате да направите кърменето по-лесно и за вас, и за него:

• Възползвайте се от моментите, в които бебето е сънено, обикновено тогава бебетата сучат по-добре и не се разсейват толкова. Можете да опитате веднага след като се пробуди, да го сложите на гърда, като оставите дейностите по тоалет и преобличане за след храненето. Кърменето за приспиване също може да помогне;

• Опитайте да кърмите в леко затъмнена стая през деня, в спокойна атмосфера без други хора;

• Използвайте различни предмети, за да задържите вниманието на бебето върху себе си, за да не се разсейва от странични дразнители – малка играчка или шарен гердан понякога вършат чудесна работа;

• Добре е да запазите нощното хранене – бебетата на тази възраст все още се нуждаят от много калории, за да растат и ако любопитството е пречка за спокойното хранене през деня, нощното хранене чудесно ще допълни диетата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest