ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко често се къпе бебето?

Колко често се къпе бебето?

Къпане на бебе
Мултифункционална чанта-раница за майки-39%
Препоръчано за теб:
Мултифункционална чанта-раница за майки
49.00 лв.
29.90 лв.
Виж ››

Отговорът на въпроса колко често се къпе бебето не е еднозначен. Това зависи най-вече от възрастта му. За новородените цялостното къпане на тялото е ритуал, който да ги отпусне и затопли преди сън. Всъщност, освен ако не повърнат или не успеят да се омажат с храна, новородените просто не се цапат толкова.

Колкото по-голямо е бебето, толкова по-често има нужда от баня, особено след като започне да пълзи и да се храни. Извършете къпането преди хранене на бебето, ако не е твърде гладно. Ако е много рано след хранене, може да предизвика повръщане. За по-големите бебета идеалният вариант е баня преди лягане. Така ще са чисти и спокойни преди сън. Ето и няколко особености, които трябва да имате предвид при къпане на бебе.

1. С или без гъба?

Преди пъпчето на бебето да падне (между 10 дни и три седмици след раждането), е най-добре да го къпете с гъба, за да избегнеш намокрянето му. Не се престаравайте с търкането, за да не нараните нежната бебешка кожа.

Положете бебето на мека и равна повърхност (например върху чиста кърпа). Трябват ви съд с топла вода и гъба или малка хавлия. Дръжте бебето добре увито на топло, като откривате по един крайник, който нежно да измиваш. Подсушете и преминете към следващия крайник. Ако случайно намокрите пъпчето, използвайте чиста клечка за уши и с нежни потупвания го попийте.

2. Когато пъпът падне

Къпане на бебе

Веднъж щом пъпчето падне, бебето е готово за истинска баня в мивката или бебешката вана. Което и да изберете, сложете хавлия на дъното. Подгответе всичко, което ще ви е необходимо предварително, за да не трябва да го търсите по време на къпането. Ето примерен списък:

- Голяма хавлия;

- Хавлиена кърпа;

- Памучни тампони;

- Бебешки сапун или душгел;

- Бебешки шампоан „без сълзи“, ако е нужно;

- Бебешка четка за коса или гребен.

Нужни са само 5 сантиметра топла вода, за да бъде къпането ефективно. Поставете топла хавлия около коремчето на бебето, за да го предпазите от настиване. Тези първи бани не трябва да са продължителни или сложни.

Дръжте здраво бебето и нежно измийте това, което се е насъбрало в гънките на кожата. Винаги придържайте с една ръка новороденото, докато е във ваната. Особено главичката и гръбчето му, докато го миете. Това, разбира се, се отнася и за по-големите бебета, дори и да могат да седят сами. Обърнете особено внимание на:

- Гениталиите и зоната на пелената;

- Ръцете и краката. Между пръстите им също;

- Лицето и вратлето. Ако се е натрупал секрет около очите, използвайте памучни тампони, за да го отстраните с леки движения.

3. Скрита мръсотия

Новородените може и да не се цапат много, но събират мръсотия на места, на които дори не подозирате. Обърнете внимание на следните места при къпане на бебе.

- Гънките зад коленцата, вратлето и бедрата;

- Подмишниците, където се събира мъх от дрешката;

- Зад ушите;

- При момченцата – под кожата на пениса.

4. Грижа за косата

Къпане на бебе

Мийте бебешката коса с нежен шампоан, който не предизвиква сълзи. Оставете косата за накрая, за да не стои бебето в сапунена вода. Можете да миете косата на 2 дни, за да не повишите риска от настинка при бебето.

5. Предпазни мерки при къпане

Въпреки че къпането на бебето може да бъде много забавно, за повече сигурност трябва винаги да имате две неща на ум: температурата на водата и никога да не го оставяте само.

6. Прекалено гореща вода

Кожата на бебето е по-чувствителна от тази на възрастните. В резултат на това водата за къпане, която ви се струва приятна, би била твърде гореща за него. Преди да доближите бебето до водата, първо я опитайте с опакото на китката или с лакътя.

Купите бебешки термометър за вана. Добра температура на водата за къпане на бебе е 32 градуса или малко по-ниска.

7. Сама вкъщи?

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато къпете бебето си, е никога да не го оставяте само в банята. Нито дори за няколко секунди. Бебетата могат да се удавят в по-малко от 3 сантиметра вода. Всичко останало може да почака, докато сте заета със своето съкровище в банята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest