ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Как да изперем килимите?

Как да изперем килимите?

Пране на килими
Универсална четка за косми за прахосмукачка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
20.80 лв.
Виж ››

Преди да се втурнете в мисията с прането на килими, трябва да се запознаете с няколко основни правила. За да не се окаже след като приключите с почистването, че килимът е напълно неизползваем и се налага да закупите нов.

1. Прочетете внимателно етикета на производителя от задната страна на килима

Там би следвало да е описано кой способ за пране на килими да използвате, както и с какви препарати можете да третирате тъканта. Изберете магазин, в който се предлагат специални препарати за пране на килими достатъчно мощни, за да премахнат наслагванията и в същото време неагресивни.

2. Не се хвърляйте на първата водоструйка

Има килими, които са напълно неподходящи за прането с водоструйка. Силната струя може може да увреди постелката до такава степен, че след приключването на операцията тя да е напълно негодна за ползване.

3. Не провесвайте на лост

Ако редовно тупате килимите си, значи добре познавате лоста пред входа. Да, той е пръв помощник на всички, но не и когато става въпрос за съхнене на вече изпран килим. От тежестта на водата докато е мокър, може да се деформира и да не лежи изпънат на пода. Възможно е и частта, която е върху лоста, да избелее и така да се получи нова шарка със светла ивица през средата. Килимът съхне на равно и проветриво място, сложен на земята.

4. Използвайте тепавица

Ако изберете този вариант трябва да следите дали скоростта на водата не е прекалено висока за вашия килим. Достатъчно е той да се завърти 3-4 пъти, за да бъде изпран.

5. Доверете се на професионалист

Не избирайте от интернет, нека ваши познати споделят впечатления от професионални перачи на килими. Има фирми, които дори взимат килима от дома ви и го връщат, след като той вече е изсъхнал. Има и такива, които изискват постелката да бъде занесена от вас и отново да си я вземете сами, след като прането приключи. Ще се ориентирате за качеството на извършената работа преди всичко от броя на клиентите и цената на правено. Ако не виждате хора, които да проявяват интерес към предлаганата услуга – това е сигнална лампа. Прекалено ниската цена също е индикатор, че предлаганата услуга не е на ниво. Помислете и за това, когато планирате пране на килими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest