ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Колко често трябва да се мие косата?

Колко често трябва да се мие косата?

Къпане
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Красивата коса, пълна с обем и жизненост, със сигурност прави впечатление. Неподдържаната коса, със сухи или мазни кичури и, също няма да остане незабелязана. За да не попадате във втората ситуация, е важно да знаете колко често трябва да се мие косата?

В зависимост от типа коса, могат да се определят 4 основни вида – суха, мазна, смесена и нормална.

Сухата коса трябва да се мие максимум 2 пъти в седмицата, като се използва шампоан без сулфати и с висока концентрация на овлажняващи съставки за добра хидратация на косъма.

Мазната коса трябва да се мие всеки ден с шампоан, който съдържа меки сулфати, без балсам, силикони и масла. Парадоксът тук се крие във факта, че колкото по-често миете мазната коса, толкова по-омазнена е тя впоследствие. Започнете с миене всеки ден и се опитайте да разреждате постепенно през ден, докато достигнете миене на 3 дни.

В домашни условия за справяне с омазняването на косата се препоръчва използуването на хума вместо шампоан. Тя е много полезна при миене на косата. Ако забележите, че проблемът излиза извън контрол, се обърнете към дерматолог.

Не си назначавайте сами медицинска козметика, тъй като тя е лекарствено средство и не бива да бъде прилагана на скалпа, без да има необходимите показания за това.

За да избегнете третирането на деликатната кожа на главата с шампоан, можете да използвате сух такъв при миене на косата. Той се нанася в корените на косата и така попива излишното омазняване. Внимавайте с нанасянето – то не бива да е прекалено близо до корена, за да не остане видима бяла ивица.

Трябва да сте наясно, че сухите шампоани са само начин да избегнете ежедневното миене, но не и вариант за дълго прилагане. При прекаляване със сух шампоан ефектът може да се превърне в дефект.

Коса

Честото миене на косата може да я направи прекалено суха, особено в краищата, затова е препоръчително да използвате подходящ балсам за коса.

Най-удачно е да имате в банята си шампоан и балсам от една и съща серия и да ги редувате при къпане. Не прекалявайте с балсама – това ще направи косата тежка и след изсушаване ще стои като мазна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest