ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Микроби - всичко, което трябва да знаете

Микроби - всичко, което трябва да знаете

Микроби

Думата микроби е дума с гръцки произход (μικρός – малък, βίος – живот). Те са вид микроорганизъм, невидим за човешкото око. И се намират навсякъде около нас - във въздуха, почвата, водата. Срещат се почти на всякъде, защото са устойчиви на големи температурни амплитуди.

За такива се смятат всички микроорганизми, чиито размер е по-малък от 100 µm. Това са вируси, бактерии, дрожди, плесени и първаци. Науката, която се занимава с тяхното изучаване, се нарича микробиология. Микробите са неразделно свързани с човека през целия му живот. Намират се в облеклото, хранителните продукти, в питейната вода, въздуха, в човешкото тяло.

Значението на микробите е огромно за живота на планетата. Те вземат активно участие в образуването на каменните въглища, нефта, торфа, почвата и са от значение за нейното плодородие.

Някои микроогранизми се използват при производството и съхранението на различни хранителни и нехранителни продукти, лекарства, препарати и др. Съществуват и болестотворни микроби. Те атакуват бързо другите организми, защото имат способността бързо да се размножават. Делят се на два основни типа - вируси и бактерии.

Вирусите са с най-малък размер сред мироорганизмите. За своето развитие те се нуждаят от гостоприемник. Те използват клетките на гостоприемника за размножаването си. По този начин те могат да обхванат целият организъм. Също така така да се разпространят и в други около него. По този начин човек се разболява от грип, различни респираторни инфекции, варицела. В това число влизат и едни от най-страшните за човечеството вируси с ХИВ, ебола, ротавирус, хепатит В, морбили и др.

Микроби

Друг вид микроби са бактериите. Те са са малки, едноклетъчни микроорганизми, с малко по-големи размери от вирусите. Намерили подходяща среда, температура, хранителни вещества, те започват да се делят и размножават.

Такава среда може да бъде човек или животно. Бактериите условно се делят на два вида: полезни бактерии и патогенни.

Пример за добри бактерии са млечно-киселите бактерии и бифидус бактериите. Храносмилателната система е богата на полезни такива, които подпомагат функциите и. Те подпомагат доброто усвояване на мазнините и белтъчините, както и произвеждането на витамини К и витамин B-комплекс.

Патогенните бактерии причиняват болести и инфекции. Те могат да се открият във всеки организъм и да носят заразни заболявания, дори без да имат клинична изява. Те могат да са в латентно състояние, но да се активират при отслабена имунна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest