ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Колко често се поливат цветята?

Колко често се поливат цветята?

Поливане на цветя
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Цветята са красиво допълнение към интериора на всеки дом. Стайните растения внасят в жилището уют, хармония, положителна енергия и добро настроение. Също така помагат за пречистване на въздуха.

Растенията увеличават кислорода и притежават способността им да поглъщат въглероден диоксид в дома. Доказано е, че само няколко саксии със стайни растения могат да направят въздуха с 40 % по-чист.

Разбира се, грижата за цветята е ключът към техния дълъг живот. Растенията се нуждаят от светлина, подходящо място без въздушни течения, достатъчна влажност и подхранване. В тази връзка поливането на цветята е от голямо значение.

Количеството и честотата на поливането им зависят от много неща, като околната температура, годишният сезон, почвата, големината на саксията и мястото и, фазата на развитие на растението.

Най-често цветята се поливат през лятото. Тогава те се нуждаят от всекидневно напояване пулверизиране с вода. През есента поливанията се разреждат, а през зимата се намаляват до едно-две седмично. В периода на растеж цветята се нуждаят от повече вода.

Когато растежът спре поливанията се намаляват. По време на цъфтеж растенията се нуждаят от по-често поливане. Има няколко признака по които може да се прецени нуждата от вода.

Когато листата започват да растат по-бавно, започнат да губят цвета си, пожълтеят, изсъхнат и накрая окапят. Различните видове цветя в зависимост от вида си имат различна нужда от влага. Едни са сухолюбиви, а други не търпят засушаване.

Цветя

Водата, с която се поливат цветята, е хубаво да е престояла поне един ден да е с минимум седем градуса по висока от стайната температура. Най-подходяща за поливане е дъждовната или снежната вода.

Доказано е благоприятното влияние на снежната вода върху цветята. Поливани с нея, те ускоряват своят растеж и развитие. През лятото поливане на цветя трябва да се прави вечер, защото през нощта водата се изпарява по-малко, а през късните есенни дни и зимата-cyтpин.

Грижата за цветята включва и оросяване. По-този начин се повишава влажността на въздуха и се почиства прах, полепнал по листата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest