ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ето как ви влияе ниската кръвна захар

Ето как ви влияе ниската кръвна захар

Ето как ви влияе ниската кръвна захар
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Всяка клетка в тялото се нуждае от енергия, за да функционира. Основният ѝ източник е захарта, известна също като глюкоза. Кръвната захар е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка, сърцето и храносмилането. Тя дори помага да запазите кожата и зрението си здрави.

Кръвната захар е медински термин, който отразява количеството на глюкозата, циркулираща в кръвта, а нейната стойност показва неусвоената и свободна енергия в организма.

Нормални стойности на кръвната захар

Без значение какви промени настъпват в тялото, както и какви са интервалите между хранене, кръвната захар трябва да успее да се задържи в сравнително еднакви рамки - 3.9-6.00 mmol.

Когато нивата на кръвната захар спаднат под нормалния диапазон, това се нарича хипогликемия. Има много разпознаваеми симптоми на ниска кръвна захар, но единственият начин да разберете дали имате този проблем е чрез тест за кръвна глюкоза.

Най-честите причини за ниска кръвна захар са някои лекарства, използвани за лечение на диабет, като инсулин. При диабет тип 1 панкреасът вече не може да произвежда инсулин. При диабет тип 2 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или тялото не може да го използва правилно. Твърде много инсулин или перорални лекарства за диабет могат да понижат нивото на кръвната захар, което води до хипогликемия.

Друга възможна причина за появата на този проблем е пиенето на твърде много алкохол, особено за дълги периоди от време. Това може да попречи на способността на черния дроб да създаде натрупване на глюкоза и след това да я освободи в кръвта, когато имате нужда от нея.

Ето как ви влияе ниската кръвна захар

Други причини за ниската кръвна захар са бъбречните нарушения, хепатит, заболявания на черния дроб, анорексия, тумор на панкреаса.

Най-застрашени от рязък спад в крвъната захар са диабетиците и хората, които редовно пропускат хранения или ядат много по-малко от нормалното.

Когато нивата на кръвната захар са твърде ниски, клетките изпадат в глад за енергия. В началото може да забележите леки симптоми като глад и главоболие. Ако не получите нужните нива глюкоза, може да сте изложени на риск от сериозни усложнения.

За да запазите нивото на кръвната захар, се нуждаете от правилното количество инсулин. При недостатъчен инсулин нивото на кръвната захар се повишава. От друга страна, твърде много инсулин може да доведе до бързото ѝ понижаване.

Обикновено ниската кръвна захар кара тялото да отделя хормони на стреса, като например епинефрин, отговорен за ранните предупредителни признаци като глад, треперене и сърцебиене.

Често ниската кръвна захар може да сигнализира с огромен глад. Понякога обаче може да ви накара да загубите интерес към храненето, дори ако сте гладни.

Липсата на глюкоза може да причини различни проблеми в централната нервна система. Ранните симптоми включват слабост, замайване, главоболие.

Може също да почувствате признаци на стрес като нервност, тревожност и раздразнителност. Когато нивата на кръвната захар падат през нощта, може да имате кошмари, да викате по време на сън или да имате други сънни смущения.

Липсата на координация, втрисане, мека кожа и изпотяване също са обичайни при ниска кръвна захар. Освен това може да имате замъглено зрение, главоболие и объркване и всекидневните задачи и координацията да се окажат трудни.

Много често хората не са запознати с проявите на ниската кръвна захар което е сериозен риск за здравето. Нелекувана, тежката хипогликемия може да бъде много опасна и да доведе до припадъци, загуба на съзнание или смърт.

Как да се справим с хипогликемията

При появата на симптомите на ниската кръвна захар засегнатият човек трябва веднага да предприеме някои стъпки, за да се регулират състоянието. Най-бързият начин за вдигане на кръвната захар е приемът на супена лъжица мед или захар. Напитки с високо съдържание на захар (кока кола например) също има добро действие в случая. Погрешно на някои схващания, изяждането на сладкиш, шоколадов бонбон или чист шоколад не би помогнало, защото наред със захарта, сладките имат и мазнини в състава си, а те биха забавили усвояването на глюкоза и кръвната захар ще се повиши много по-бавно - в рамките на 30 минути.

Ако болният с хипогликемия е изпаднал в безсъзнание или състоянието не може да бъде овладяно, трябва да се потърси спешна медицинска помощ, за да не се стигне до опасни последствия. В болнични условия на пациента се вливат глюкозни разтвори и се прилага глюкагон - специфичен хормон, който се отделя от панкреаса. Хората, които често страдат от сериозно понижаване на кръвната захар трябва да имат в дома си флакон с глюкагон, за да могат да реагират максимално бързо.

За да се избегнат потенциални животозастрашаващи ситуации, диабетиците и хората, страдащи от чести понижавания на кръвната захар трябва да проверяват често нивата си на кръвна захар - особено преди шофиране, работа с тежки машини или предстоящи физически натоварвания.

Засегнатите винаги трябва да имат под ръка и някакъв източник на бързи въглехидрати, за да овладеят състоянието си. Препоръчва се да избягват интензивните упражнения и консумацията на алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest