ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко често се мие дупето на бебето?

Колко често се мие дупето на бебето?

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
5311741
Бебе
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
35.00 лв.
Виж ››

Нежната бебешка кожа е много чувствителна и в чест допир с урина и изпражнения тя се зачервява и става болезнена на допир.

За да не се достига дотам, смяната на пелените на вашето мъниче трябва да е около 8 пъти дневно, според мнозина педиатри.

Честото измиване на бебетата обаче не е препоръчително, тъй като то довежда до изсушаване на бебешката кожа. Колко често се мие дупето на бебето?

Най-добре миенето на бебешкото дупе 3 пъти дневно, а при останалите смени на пелените използвайте специален флуид и кърпички за изчистване на бебешките задни части.

Важно:

• тоалета на бебето се извършва от горе надолу, от по-чистото към по-мръсното, за да не се разнасят нечистотиите напред. Ако бебето е момиченце, почиствайте в посока от вулвата (външните гънки на срамните устни, а после и по средата) към дупето. При момченцата първо почистете пениса, тестисите и около тях, а след това дупето;

• когато бършите нежното бебешко дупе използвайте мокри кърпички, предназначени за бебета - без алкохол. Най-добре е те да бъдат с антибактериални свойства и антиалергични;

Бебешко дупе

• предварително подгответе всички нужни тоалетни принадлежности, за да не се бавите след това;

• за да избегнете зачервявания и кожни раздразнения използвайте бебешка пудра - те щя попие максимално влагата до следващата смяна на пелените;

• използвайте продукти, които действат благоприятно на бебешката кожа. Това е от значение при миене на бебешко дупе. Тъй като макар да е бебешка козметика - тя действа различно на различните бебешки кожи;

• при разстроен стомах на бебето, когато то се изхожда често, повече от 4 пъти - след всяко измийте с бебешки сапун и вода.

Трябва обаче да сме наясно, че както недостатъчната, така и прекалената хигиена и употреба на определени продукти може да навреди на малкото същество. Най-добре е да попитаме педиатъра какво, кога и колко често да правим, без да се срамуваме.

Добре е също да научите детето да се учи да ходи на гърне от възможно най-малка възраст, както и да използва тоалетна хартия и мокри кърпички.

Гърнето трябва да е само негово, винаги чисто и сухо, и винаги на разположение. То трябва да е пред очите му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest