ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Защо винаги боледувам?

Защо винаги боледувам?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1498
Защо винаги боледувам?

Едва ли има някой, на когото не му се е случвало поне веднъж да се разболее от настинка или вирус ден преди важно събитие. За някои хора обаче боледуването е начин на живот, а дните, в които се чувстват добре, са малко. Да се отървете от подсмърчането, кихането и главоболието, може да изглежда като сън, но е възможно. Но първо трябва да знаете какво ви разболява.

Вие сте това, което ядете

Ако не спазвате здравословна, добре балансирана диета, тялото ви не може да функционира по най-добрия начин. Освен това лошата диета увеличава риска от различни заболявания. Доброто хранене означава да получите хранителните вещества, витамините и минералите, от които тялото ви се нуждае. Яжте ежедневно различни плодове и зеленчуци, ограничете дневния прием на мазнини, натрий и захар и яжте цели зърна, когато е възможно.

Витамин D

Ако се разболявате често, увеличаването на приема на витамин D може да ви е от полза. Дефицитът на този витамин е свързан с отслабена имунна система. Можете да си набавите ценния елемент, като увеличите приема на яйца, мазни риби и гъби. Освен това е много важно да сте поне 10-15 минути навън, за да се възползвате от предимствата на слънчевия витамин.

Защо винаги боледувам?

Дехидратация

Всяка телесна тъкан зависи от водата. Тя помага за пренасянето на хранителни вещества и минерали в клетките и поддържа влажността на устата, носа и гърлото, което е важно за избягване на заболяванията. До дехидратация се стига, когато тялото губи повече вода, отколкото получава. Понякога е трудно да се идентифицира леката до умерена дехидратация, но тя може да ви накара да се разболеете. Затова пийте вода през целия ден и яжте богати на вода храни.

Лишаване от сън

Хората, които не получават достатъчно сън всяка нощ, са по-склонни към боледуване. Недоспиването намалява естествената способност на тялото да се бори с инфекциите и вирусите. Възрастните трябва да спят по 7-8 часа, а децата се нуждаят от 10.

Защо винаги боледувам?

Мръсни ръце

Ръцете влизат в контакт с много микроби. Когато не ги миете, може да разпространявате заболявания и сами да се разболеете. Мийте ръцете редовно с топла вода и сапун и почиствайте повърхностите, които често докосвате.

Лошо орално здраве

В устата има добри и лоши бактерии. Ако не се грижите достатъчно за устната хигиена, това може да доведе до превес на лошите и до заболявания на зъбите и венците, които могат да доведат и до други здравословни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest