ezine.bg»Статии»Здраве»Седем причини за необяснимите синини по тялото

Седем причини за необяснимите синини по тялото

Синини по тялото
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

На всички ни се е случвало - да се ударим в ъгъла на масичката за кафе или да паднем на тротоара, след което неизбежно се сдобиваме с черно-синьо петно по кожата.

Натъртването всъщност е отражение на незначителни наранявания на кръвоносните съдове под повърхността на кожата, вследствие от пряко механично въздействие.

Ако тези съдове са повредени, може да изтече малко количество кръв, което да доведе до класическото синьо, черно или лилаво потъмняване.

Ако ви се е случвало да ви излязат синини по тялото само от лек удар или просто така, от нищото, прочетете следващите редове. В тях ще изясним някои причини за необяснимите синини и как да ги премахнете по-бързо.

1. Приемате определени добавки

Някои хранителни добавки могат да допринесат за необяснимо кръвонасядане, включително вратига, чесън, джинджифил, гинко билоба, женшен, омега-3 мастни киселини (рибено масло), сао палмето и витамин Е. Това е още една добра причина да говорите с лекаря си, преди да приемете някаква добавка по някаква причина.

2. Вие сте жена

Несправедливо, но вярно: Жените имат обикновено повече синини по тялото от мъжете. Това е така, тъй като мъжете имат по-дебела кожа и повече колаген, който държи кръвоносните съдове на по-сигурно в кожата и ги предпазва от травми. Естрогенът също играе роля при необяснимите синини. Проучванията показват, че предотвратява изграждането на стени на кръвоносните съдове, а също така действа като вазодилататор, което означава, че той отваря кръвоносни съдове. Ако претърпите травма, може да изтече повече кръв, преди да се съсири.

3. Остарявате

Възрастните жени са предразположени към синини по тялото

Кожата става по-тънка с възрастта и кръвоносните съдове стават по-нееластични, което ви прави склонни към необясними синини по тялото. Освен това с изтъняването на кожата губите мазнини и колаген, които преди това са служели като защита на кръвоносните съдове.

4. Взимате медикаменти, които разреждат кръвта ви

Ако взимате медикаменти, с които лекувате сърдечна аритмия или кръвни съсиреци, това е обяснение за необяснимото кръвонасядане по тялото ви. Но може да приемате и други лекарства, които разреждат кръвта, без дори да го осъзнавате, като ибупрофен или аспирин.

5. Имате нарушение в кръвосъсирването

Хемофилия и болестта на фон Вилебранд са заболявания на кръвта, които могат да причинят лесно натъртване. Хемофилията е рядко състояние, което засяга способността на кръвта да се съсирва, поставяйки пациента в риск от тежко кървене само от леко нараняване. Болестта на фон Вилебранд е по-леко и донякъде по-често срещано наследствено заболяване на съсирването, което често се характеризира с кървене по време на дентална работа, дълготрайни кръвотечения, кръв в урината или изпражненията, и тежки периоди.

6. Взимате антидепресанти

Някои от антидепресантите, като флуоксетин, сертралин, циталопрам и бупропион, могат да взаимодействат с тромбоцитите, които са важна част от процеса на съсирване.

7. Имате недостиг на витамини

Приемът на някои хапчета също спомага за образуването на синини по тялото

Дефицит на витамин C и витамин К могат да причинят необясними синини - но ако живеете в развита страна и имате редовен достъп до здравословна храна, то е малко вероятно това да се отнася за вас. Тези недостатъци обикновено се срещат само при тежко недохранени популации.

Как да се отървете бързо от натъртване?

Първо лошата новина: Може да отнеме до две седмици, за да се излекува кръвонасядане, и няма кой знае какво да направите, за да изчезне по-бързо. Тъй като тялото абсорбира тази загубена кръв, се преминава през няколко фази.

След няколко дни синьото, черно или лилаво обезцветяване, и подуване, обикновено се подобряват и цветът се променя на зелено или жълто. Преди да се изцерите напълно, натъртеното място може да е станало светлокафяво на цвят. Но има няколко трика, които могат да ускорят заздравяването.

Веднага след като сте ударили коляното или лакътя си, вземете леден пакет и го задръжте на засегнатата зона за 10 минути. Правете това по няколко пъти на ден. Така ще се свият кръвоносните съдове, което на свой ред ще забави разпространението на лилавото потъмняване. Ако натъртването не отшуми в рамките на няколко дни, посъветвайте се с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest