ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Колко често се торят цветята?

Колко често се торят цветята?

Торене на цветя
Стилен чугунен тиган - 24 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен чугунен тиган - 24 см
60.00 лв.
Виж ››

Торовете осигуряват нормалното хранене, растеж и добри декоративни качества на цветята. Торенето е под формата на органични и минерални торове. Те са неизменна част от грижите за цветята. Осигурявайки на растенията си правилно торене, вие си гарантирате красиви дом и градина.

Колко често се торят цветята?

Торовете съдържат основните хранителни вещества за растенията - азот, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра, калций, а също и микроелементите бор, манган, мед, цинк и други.

Недостигът им води до повяхване на цветята, задържане или липса на цъфтеж, поява на различни болести при растенията. От пролетта до есента, когато е активното развитие на цветята нуждата от тези вещества нараства. Умелото торене осигурява правилното захранване на растенията. Те имат различни нужди по отношение на торовете.

Луковични цветя

Луковичните имат кратък вегетационен период, около 60-70 дни и кратък период на интензивно постъпване на хранителни вещества, около 45-50 дни. Затова се използват невисоки норми на торене, при което азотното торене задължително се съчетава с фосфорното и калиевото торене, за да се получат едри и красиви цветове и здрави луковици.

За лалетата, нарцисите и зюмбюлите се използва азотен тор от 8-9 до 12-16 килограма на декар, в зависимост от вида почва, където са засадени, а фосфорният и калиевият тор е добре да се внесат преди засаждане. През пролетта само да се подхранват с азотен тор и малка част калиев тор. Второ подхранване се прави, когато започне да се образува цветоносното стъбло.

Едногодишните цветя

Минералното подхранване съвпада с продължителността на вегетационния период. Тези цветя имат повишени изисквания към азота, особено в началните фази на развитие. В късните фази нарастват нуждите от фосфор и калий, а азотното хранене се понижава.

Многогодишни растения

Имат продължителен период на хранене и престояват на едно място 5-6 години. Затова почвата трябва да е плодородна. През първите 2 години се нуждаят основно от азотен тор, а след третата година нарастват изискванията към фосфора и калия.

Торене на саксийните цветя

Торене на цветя

Ограниченото количество почва, в която вирее и се развива саксийното растение бързо изчерпва хранителните вещества. За да се развива добре и да има добър декоративен вид, саксийното цвете трябва периодично да се подхранва.

Най-достъпното и доброто мероприятие е смяната на почвата, в която се отглежда цветето. Самото подхранване започва през пролетта, продължава през лятото и спира през есента, за да се подготви растението за зимния покой. За торене на цветя са подходящи торовете с продължително действие.

Торовият разтвор се приготвя лесно. Избраният тор - амониева селитра, калиев сулфат, суперфосфат се разтворят във вода и се използва 0, 1-0, 4% разтвор(10-40 грама в 10 литра вода). Подхранването трябва да се извърши около 1 час след поливането на цветето. Прави се през 8-10 дни.

Основни правила при торене

1. Тори се често, но със слаби разтвори за саксийните цветя.

2. Не се торят болни или присадени растения.

3. Тори се при нормална температура.

4. Да се пази да не попадне торов разтвор върху самото цвете.

5. Да се тори вечер или в облачни дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest