ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Връзката между захарта и туморите

Връзката между захарта и туморите

захар

Захарта - всички я обичаме. Тя обаче крие вреди - както наддаване на килограми, така и води към развитие на хронични заболявания, особено диабет. В последните няколко години обаче редица изследвания установяват една непозната връзка.

Нарастването на злокачествените тумори е пряко повлияно от глюкозата в организма ни. Това означава, че прекомерната употреба на захар под каквато и да е форма е предпоставка за развитието на множество видове рак.

Разликата между нормалните клетки и раковите е следната - процесът на усвояване на глюкозата. Ако той протича бавно и постепенно, значи клетката е здрава, но при раковите образувания това се случва околко 200 пъти по-бързо.

Друг симптом е и образуването на млечна киселина. Според специалисти активното окисляване на захари води до генериране на голямо количество енергия, която се използва за делене на мутиралите ракови клетки. По този начин се увеличава вероятността да се развият метастази.

Както казахме в началото, приемът на голямо количество захар увеличава и риска от затлъстяване. А то само по себе си е отговорно за около 500 000 случая на рак в световен мащаб всяка година. Повече от половината от случаите на заболели от онкологични заболявания в Европа са свързани именно с наднормените килограми. Пациентите, страдащи от затлъстяване, имат особено голям риск да развият рак на дебелото черво и на репродуктивните органи.

Връзката между захарта и туморите

Заради установената връзка между туморите и захарта, на онкоболните не се препоръчва консумацията на захар под никаква форма. Това включва и други въглехидрати. За да се изготви точен хранителен план, трябва да се обърнете към лекуващия ви онколог, който ще даде най-правилните съвети за подходящия за състоянието хранителен режим.

А за да се предпазите от всички потенциални вреди от захарта, лекарите препоръчват общият прием на захар да бъде не повече от 25 грама на ден. Това включва и полезните източни като плодове. При хората с инсулинова резистентност, или предиабет, това количество е дори по-ниско - 15 грама дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest