ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»12 предимства на плуването

12 предимства на плуването

Плуване

=Експертите препоръчват на възрастните 150 минути умерена активност или 75 минути активна дейност всяка седмица. Плуването е отличен вариант, тъй като натоварва цялото тяло, а същевременно щади сърдечносъдовата система. Един час плуване изгаря почти толкова калории, колкото бягането, но без да оказва влияние върху костите и ставите.

Плуването е четвъртата най-популярна физическа активност в САЩ. Но защо точно плуване? Има множество предимства на плуването редовно. Ето 12 предимства на плуването:

1. Работи цялото тяло

Едно от най-големите ползи от плуване е, че наистина работи цялото тяло – от главата до петите. Плуването увеличава сърдечната честота, но без това да товари ставите и костите. Благодарение на плуването се изграждат мускули и с времето ставате все по-силни и по-издръжливи. Има различни стилове на плуване, които може да практикувате – бруст, плуване по гръб, свободен стил и др. Всеки от тях се фокусира върху различни мускулни групи.

2. Помага и на вътрешните органи

Докато мускулите ви стават по-силни и издръжливи, то плуването редовно подсилва сърцето и белите дробове. Някои проучвания показват, че плуването може да помогне за понижаване на кръвното налягане и контролиране на кръвната захар.

3. Плуването е подходящо за хора с увреждания, артрит и други заболявания

Плуването може да бъде безопасно за хора с артрит, с увреждания или други физически проблеми. Плуването може дори да помогне за намаляване на болката или подобряване на възстановяването. Проучване показва, че хората с остеоартрит съобщават за значително намаляване на болката и скованост в ставите и са изпитали по-малко физическо ограничение, след като се занимават с дейности като плуване и колоездене. Така че предимствата на плуването са наистина много.

4. Добра възможност за хора с астма

Плуване

Влажната среда на закритите басейни прави плуването една чудесна дейност за хора с астма. Не само това, но дихателните упражнения, свързани със спорта, като задържане на дъха, могат да ви помогнат да разширите капацитета на белите дробове. Но от друга страна, някои проучвания предполагат, че плуването може да увеличи риска от астма поради химикалите, използвани в басейните.

5. Благоприятно е за хората с множествена склероза

При хората с множествена склероза (МС) плуването оказва благоприятно въздействие. В едно проучване се провели 20-седмична плувна програма. Тя довела до значително намаляване на болката при пациенти с МС. Те също показват подобрения при симптоми като умора, депресия и неподвижност.

6. Изгаря калории

И още предимства на плуването! То е ефективен начин да изгорите калории. Докато плувате, се движи всяка част от тялото ви, като по този начин горите калории. Предимство на плуването е, че не се потите, докато горите калории, както се случва, докато сте във фитнеса.

7. Подобрява съня

Плуването ще ви помогне да спите по-добре през нощта. В проучване, в което са взели участие възрастните хора, страдащи от безсъние, участниците съобщават за повишаване на качеството на живот и съня, след като са правили редовни упражнения като плуването.

8. Подобрява настроението

Плуване

Изследователите са оценили малка група хора с деменция. Установили, че те са имали подобрение в настроението, след като взели участие в 12-седмична програма по плуване. Ето още една от много ползи от плуване.

9. Помага срещу стреса

Проучване, в което са взели участие група плувци от Тайван, установило, че от 101 от анкетираните 44 съобщили, че са леко депресирани и изпитват стрес. След плуване обаче броят на хората, които все още съобщават, че се чувстват стресирани, намалява до осем. Плуването е чудесен съюзник в борбата със стреса.

10. Може да се практикува от бременни

Бременните жени също могат да извлекат някои предимства от плуването. Освен потенциалните ползи за майката и детето, плуването е дейност, която може да се извършва през всичките месеци на бременността.

11. Страхотно е и за децата

Децата се нуждаят от минимум 60 минути аеробни упражнения всеки ден. Плуването е забавна дейност и е много полезно за малките.

12. Достъпно е

Плуване

Плуването е достъпна опция за физическа активност в сравнение с някои други, като колоезденето например.

Подготовката

За да започнете да плувате, първо трябва да намерите басейн близо до вас. Много фитнес центрове предлагат и плуване, както и водни аеробни занимания. Купете си бански за плуване, а не ходете с този, с който се печете на плажа. Най-малкото – няма да ви е удобно. Вземете си задължително шапка и очила, без които няма как да влезете в басейна.

Рискове

Плуването е безопасно за повечето хора. Както при всяка тренировка, има някои рискове, свързани с плуване. Ако имате определени заболявания, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest