ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Най-често срещаните дефицити на полезни вещества и минерали

Най-често срещаните дефицити на полезни вещества и минерали

Дефицит на витамини
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Недостигът на полезни вещества и минерали е често срещано явление. Обикновено тези състояния са следствие от небалансирано хранене, строги диети или хранителни разстройства.

1. Дефицит на желязо

Желязото е важен минерал. Той е основен компонент на червените кръвни клетки, където се свързва с хемоглобина и пренася кислород в клетките. Този дефицит се среща предимно при младите жени, децата и вегетарианците. Най-честата последица от дефицита на желязо е анемията. Симптомите обикновено включват умора, слабост, отслабена имунна система и увредена мозъчна функция.

Най-добрите хранителни източници на хемо желязо са: червените меса, черен дроб, риби, миди, стриди, фасул, спанак, броколи, семена.

2. Дефицит на йод

Най-често срещаните дефицити на полезни вещества и минерали

Йодът е основен минерал за нормалната функция на щитовидната жлеза и за производството на тиреоидни хормони. Тироидните хормони участват в много процеси в организма като растеж, развитие на мозъка и поддържане на костите. Те регулират и метаболизма. Най-честият симптом на йоден дефицит е увеличената щитовидна жлеза, позната като гуша. Тежкият йоден дефицит може да причини умствена изостаналост и аномалии в развитието.

Най-добрите източници на йод са: водорасли, риба, яйца, млечни продукти.

3. Дефицит на витамин D

Дефицитът на витамин D е много често срещан проблем. Симптомите включват мускулна слабост, костна загуба, повишен риск от фрактури и меки кости. За съжаление много малко храни съдържат големи количества от този витамин.

Това са: масло от черен дроб, мазни риби като сьомга, скумрия, сардини или пъстърва, жълтъци.

4. Витамин В12 е водоразтворим витамин

Най-често срещаните дефицити на полезни вещества и минерали

Дефицитът на витамин B12 се среща често особено при вегетарианци и възрастни хора. Най-честите симптоми включват кръвно разстройство (завишено производство на червени кръвни клетки), нарушена мозъчна функция и повишени нива на хомоцистеин. Източници на витамин B12 са месо, яйца, млечни продукти.

5. Дефицит на калций

Калцият минерализира костите и зъбите, особено по време на бърз растеж. Концентрацията му в кръвта е строго регулирана и всеки излишък се съхранява в костите. Ако има недостиг на калций в кръвта, то той се отделя от костите. Ето защо най-честият симптом е остеопорозата, характеризираща се с по-меки и по-крехки кости.

Можете да си го набавите от млечни продукти, листни зеленчуци като зеле и спанак, боб и броколи.

6. Недостиг на витамин А

Витамин А е основен мастноразтворим витамин. Той помага за формирането и поддържането на здрава кожа, зъби, кости и клетъчни мембрани. Недостигът на витамин А може да причини временно или постоянно увреждане на очите и дори да доведе до слепота.

На витамин А са богати сладките картофи, морковите, листните зеленчуци и пресният спанак.

Най-често срещаните дефицити на полезни вещества и минерали

7. Магнезиев дефицит

Магнезият е ключов минерал в тялото. Той е от съществено значение за структурата на костите и зъбите и участва в над 300 ензимни реакции. Ниските нива на магнезий в кръвта са свързани с диабет тип 2, метаболитен синдром, сърдечни заболяване и остеопороза. Основните симптоми на тежък магнезиев дефицит включват абнормен сърдечен ритъм, мускулни крампи, синдром на неспокойните крака, умора и мигрена.

Източници на магнезий са: овес, ядки, зелени зеленчуци, суров спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest