ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Безопасна ли е хиалуроновата киселина?

Безопасна ли е хиалуроновата киселина?

Хиалуронова киселина
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Хиалуронова киселина се произвежда от тялото и е градивен елемент на съединителната тъкан при всички бозайници. Това, че се произвежда естествено обаче не означава непременно, че е полезна. Безопасна ли е хиалуроновата киселина?

Когато се инжектира филър с хиалурон в кожата, видимо изглажда бръчките. Но това се оказва само една илюзия. Тази киселина не се превръща в неразделна част от вас. Постепенно се разгражда и трябва да се повтори след известен период от време, за да поддържате желания ефект.

Не забравяйте, че за поставянето на тези подмладяващи инжекции се изисква и много опитна ръка. Всяка грешка може да доведе до образуването на неприятни подкожни бучки, които изчезват в най-добрия случай за една година.

Има случаи, когато се наблюдават и редица алергични реакции към хиалуронова киселина. Трябва да внимавате изключително много, защото обикновено никой „специалист“ не ви изследва за алергии.

Козметичната индустрия разчита изключително много на хиалуроновата киселина. Тя действа благоприятно на кожата и всички кремове и гелове, които съдържат част от нея, са с мека и нежна текстура. Най-вече попиват бързо в кожата и не я омазняват.

Хиалуронова киселина

Съществуват различни опасности от хиалуроновата киселина, като кожни обриви например. Това е ако приемате хиалуроновата киселина под формата на хранителна добавка. Забранява се на хора, болни от различни видове рак или артрит, да приемат такъв тип добавки.

Винаги се консултирайте с лекар преди да пристъпите към употребата на каквито и да било козметични продукти или корекции. Не се доверявайте на козметичните центрове, защото доста често там не работят медицински лица.

Имайте предвид, че все още няма категорични доказателства за опасностите от хиалуроновата киселина. Поради тази причина вашият лекар ще ви направи индивидуални изследвания, за да прецени дали използването на продукта е безопасно.

Повечето продукти на пазара са дерматологично тествани и няма опасност от някакви сериозни кожни инфекции. Ако изобщо се забележи някакво дразнение, то е под формата на обрив в лека форма. Но дори и да забележите малко зачервяване вследствие на някакъв козметичен продукт, преустановете веднага употребата му и се консултирайте с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest