ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Отстранявате ли правилно зъбната плака?

Отстранявате ли правилно зъбната плака?

Зъбна плака
Дерма ролер с 540 игли за лице и тяло
Препоръчано за теб:
Дерма ролер с 540 игли за лице и тяло
12.00 лв.
Виж ››

Зъбната плака е доста трудна за отстраняване от повърхността на зъбите ви. Тя представлява вид бактериален биофилм, който се състои от бактерии, разпространяващи се по зъбите и меките тъкани.

Микроорганизмите, които се намират в устната ви кухина, са основните фактори, които причиняват зъбен кариес и дори пародонтоза. Поради тази причина е изключително важно да се спазва много добра устна хигиена.

Трябва да знаете, че не е достатъчно само да миете зъбите си и да ги почиствате с конец. Бактериите и микроорганизмите се разпространяват и върху езика и бузите ви.

Зъбната плака може да се формира само за няколко часа, затова е добре да провеждате орална хигиена периодично. Установено е, че най-добрият вариант за поддържане на зъбите е миенето им да се осъществява 2 пъти на ден – сутрин и вечер.

Зъби

Вечерното миене на зъбите е особено важно за децата. По време на сън слюнката намалява и по този начин се увеличава вискозността ѝ. Това предполага по-бързото отлагане на плака, а ако тя не се отстранява вечер може да предизвика образуването на кариеси.

Добре е да знаете, че почистването на зъбите под 1 минута е абсолютно неефективно. Най-добре е да отделяте поне по 3 минути сутрин и вечер, за да може да отстраните всички вредни микроорганизми и бактерии от устната си кухина и зъбите.

Американски учени дори установиха, че лошата устна хигиена води до множество възпалителни процеси. Те от своя страна нарушават и нормалната функция на сърцето. Зъбната плака, която се образува по повърхността на зъбите, всъщност представлява налеп. Според експертите при натрупването му по зъбите се повишават нивата на левкоцитите в кръвта и това може да доведе до инфаркт.

Миене на зъби

Всичко това е достатъчно, за да ви покаже, че трябва наистина да полагате грижи за зъбите и устната си кухина. Когато използвате електрическа четка за зъби, трябва да внимавате много и да не четкате прекалено енергично, защото това може да увреди тъканите.

Добре е да сменяте четката си за зъби по-често. Дори е препоръчително да ползвате няколко четки за зъби – една сутрин и една вечер, за да могат да изсъхват влакната им. По този начин ще намалите броя на микроорганизмите по четката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest