Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Колко често уринират котките

Колко често уринират котките

Котка

Въпросът с уринирането при котките е сериозен, защото може да доведе до тежки заболявания при котките. Важното е да знаем колко често уринират котките, тъй като този процес е показателен за здравето на нашия домашен любимец.

За да се пази добро котешко здраве, трябва да се наблюдават както малките котета, така и възрастните котки за нарушено уриниране и да се вземат бързи адекватни мерки. Особено податливи са мъжките котки, затова към тях вниманието трябва да бъде повишено. Колко често уринират котките и какво друго трябва да знаем за котешката тоалетна?

Малки котета

Когато говорим за уринирането на малките котенца, основното правило е едно: колкото течност е влязла в тялото, толкова трябва да отиде навън с урината. Малкото коте има малък обем на пикочния мехур и затова уринира по-често. Основното е да се обърне внимание на състоянието на самата котешка урина: цвят, прозрачност, наличие на слуз, кръв в урината и други, които могат да сигнализират за здравословен проблем. Трябва да се следи и как протича процесът на уриниране при котките - той не трябва да причинява дискомфорт или да бъде болезнен.

Възрастни котки

При възрастните котки е от значение както количеството котешка урина, което се отделя, така и състоянието на изхвърлената течност. Ако котката ползва абсорбираща тоалетна, то може да се забележи броя и размера на мокрите петна.

Обикновено една възрастна котка отделя по 2-3 шепи урина на ден. Котките са създания, които следват строго навиците си и затова, ако имате повече от една котка, като ги наблюдавате, можете да добиете представа коя как пишка и в кой ъгъл.

Котка

Много е важно почистването на котешката тоалетна редовно. Котка, която пишка нередовно, може да страда от уринарна инфекция, може да има бъбречно, чернодробно заболяване или захарен диабет. Може да има и възпаление на пикочните пътища.

Нередовното уриниране може да бъде симпотом на котешки артрит, който прави ходенето до тоалетна и влизането в нея много трудно. За такава котка трябва да се потърси веднага ветеринарна помощ. Усложненията при тези случаи са с фатален край.

Котешки урологичен синдром е често срещан проблем при четириногите. Това е съвкупност от заболявания, които са причина или следствие на възпаление на долните пикочни пътища. Клиничната картина е както на цистит при хората.

При някои котки се наблюдава запушване на пикочните канали, а това може да увреди непоправимо бъбреците. По-често подобни проблеми се случват при мъжките котки, тъй като при тях уретрата е по-малък, отколкото при женските. Тези заболявания са лечими, но времето за реагиране е много важно, намесата на ветеринар е задължителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest