ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Единадесет признака, че някой ни манипулира

Единадесет признака, че някой ни манипулира

Манипулиране
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Без да бъдем параноични, но манипулацията е навсякъде около нас. Тя може да се случи, когато купувате кола, когато спорите с партньора си, на работното ви място. Ето защо е много важно да можете да забележите манипулативните хора навреме, тъй като това би ви спестило доста главоболия.

Въпросът е какъв е видът на манипулацията. Здравословното социално влияние се проявява между повечето хора и е част от конструктивни взаимоотношения. При психологическа манипулация един човек се възползва за сметка на друг.

Манипулаторът умишлено създава дисбаланс в отсрещния и експлоатира жертвата си да служи на неговите интереси. Всъщност това, което трябва да избягвате е експлоатацията.

Нездравословната манипулация може да даде сериозни последствия и да влоши начинът на живот, независимо дали е с приятели, семейство, партньори или колеги. За да предотвратите това, внимавайте за следните признаци на манипулация:

Внушаване на чувство за вина

Манипулиране

Манипулативният човек ще направи всичко възможно, за да ви накара да се чувствате объркани и слаби. Най-добрият начин да постигнат това е като влязат в ролята на жертва и ви вменят чувство за вина.

Игнориране на вашето мнение

Манипулаторите често изразяват предположения за вашите намерения или убеждения. Държат така, сякаш нещо е договорено или решено и изобщо не обръщат внимание на каквито и да е опити за възражения от ваша страна.

Притискане

Това е обща тактика за продажби и преговори, при която манипулаторът, чрез прилагане на напрежение и контрол оказва натиск върху вас да вземете решение, преди да сте готови за това.

Неразрешени проблеми

Неразрешените проблеми са често срещани при нездравословни взаимоотношения, тъй като са доста удобни за всеки манипулатор. Ако конфликти от дни, седмици или месеци все още ви безпокоят, въпреки че сте ги обсъдили с партньора си, възможно е той да се умишлено да отлага това, за да държи под контрол вас и създалата се между вас ситуация.

Подкопаване на самочувствието ви

Манипулиране

Тази форма на манипулация е класическа. Емоционалните манипулатори търсят уязвимостта на хората, за да ги експлоатират. Всъщност те могат съзнателно или несъзнателно да създават взаимоотношения с хора, които са най-уязвими и желаещи да бъдат контролирани.

Изтласкване от зоната ви на комфорт

Манипулативният човек иска да ви контролира, а това винаги е по-лесно, ако те успеят да ви накарат да се почувствате неудобно, изваждайки ви от вашата комфортна зона - физически, емоционално или финансово.

Малки изисквания

Манипулаторите често искат нещо в разумни граници само за да могат скоро след това да изложат големите си изисквания, за които най-вероятни вие изобщо няма да сте подготвени. Идеята тук е да кажете: Да, така че да нямате възможност по-късно да се отметнете от обещанието си.

Мълчание

Манипулиране

Често манипулаторът наказва жертвата си с мълчание. Това е чудесен начин да изразят своята неудовлетвореност и гняв, а у вас да насадят чувство на безсилие, вина и невъзможност за контрол над ситуацията.

Привидна тревога

Това е метод за манипулация, който включва фалшиви чувства. Манипулаторът ще покаже някаква фалшива загриженост за вашето благополучие, всичко това в опит да подкопае вашите решения и самочувствие.

Привидна наивност

Понякога тези хора умишлено се преструват на глупави. Действат така, сякаш не разбират вашите думи и намерения. Някои деца използват тази тактика, за да манипулират възрастните да направят за нещо за тях, което вече им е било отказано.

Проява на пасивна агресивни

Понякога най-лесният начин да се измъкнеш от неудобна ситуация е просто да забравиш или да я отложиш. Забравянето по предназначение е чудесен начин манипулаторът да избегне това, което не иска да направи за вас и да ви накара да се почувствате безсилни.

Имайте предвид, че манипулацията невинаги става съзнателно. Някои манипулативни хора нямат представа какво правят, докато други са съвсем наясно. Ето защо е полезно да разпознаете признаците на манипулация, така че да не се свиквате с нея и да не ви засмука водовъртежа на нездравите взаимоотношения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest