ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко често се мие косата на бебето?

Колко често се мие косата на бебето?

Косата на бебето

В интернет пространството, както и на най-обикновен хартиен носител, можете да намерите много информация относно кога и колко често трябва едно бебе да бъде хранено, да бъде преобличано, колко често да пишка или пък да ака. Но замисляли ли сте се колко често се мие косата на бебето? Не че липсва и такава информация, но тя е толкова разнородна, че бихте се хванали за главата.

Според някои автори бебешката коса трябва да се мие всеки ден, а според други веднъж седмично е напълно достатъчно. Според едни косата на бебето се мие с обикновен сапун, а според други със специална бебешка козметика. За да не изпадате в паника, тук ще направим кратък подбор на най-важната информация, която ще ви ориентира колко често се мие косата на бебето.

Онези автори, които твърдят, че бебешката коса трябва да се мие всеки ден, се обосновават с факта, че по нея има крусти (бебешка кал), които трябва ежедневно да бъдат отстранявани. Истината е, че не всички бебета имат крусти и много родители ги бъркат с обикновения секрет на мастните жлези, познат като себум. Те буквално се вманиачават да мият косата на бебето ежедневно, понякога дори и по няколко пъти на ден, за да премахнат бебешката кал, която всъщност е себум. А себумът има защитни функции, важни за бебешката главица. Така че е напълно достатъчно да миете косата на бебето през ден.

Когато бебето е навън, миенето на косата може да се случва и всеки ден, защото то ще играе в пясъчник, ще пада и ще се търкаля в среда, която надали може да бъде наречена чиста. Не го спирайте от така приятните за него бебешки занимания. По този начин то се запознава със света. Просто вероятно ще се наложи по-честото миене не само на тялото му, но и на косата му.

Косата на бебето

Дали е необходимо да се използва обикновен сапун или шампоан по време на къпане на бебе? Категорично не! Има специализирана бебешка козметика и тъй като не е наша цел да рекламираме определени марки, ще ви посъветваме единствено да се насочите към такива продукти, които са изцяло натурални, имат pH 5.5 не съдържат оцветители и аромати. По този начин ще сведете изсушаването или омазняването на бебешката коса до минимум, както и ще редуцирате риска от възникване на алергични реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest