ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко често е нормално да ака бебето?

Колко често е нормално да ака бебето?

За спокойно стомахче бебето трябва да се изхожда редовно

Вече сте разпитали ваши приятелки или пък сте намерили търсената от вас информация относно това колко често трябва да бъдат сменяни пелените на вашето бебе, колко често трябва да се случва къпането на бебето, дали е необходимо да миете косата на новороденото всеки ден и какви са специалните грижи, които трябва да полагате в зоната на пъпчето му. Но дали знаете колко често е нормално да ака бебето?

Надали се чувствате ощастливени, когато се налага за пореден път да смените неприятно миришещият памперс на вашето отроче и също така не сте се замисляли особено много върху въпроса колко често извършвате тази дейност. Но ако искате да имате някакво доказателство, че храносмилателната и отделителната му система функционират добре, е редно да прочетете следните няколко реда и да разберете повече за нормалната честота на изхождане при бебето.

Първоначално изпражненията на бебето ще имат тъмнозелен цвят, което може леко да ви притесни или дори ужаси. Не се притеснявайте, това е напълно нормално и през следващите няколко дни ще забележите как цветът постепенно преминава към жълт.

До около 3-тия ден от появата си на бял свят, бебето ще ака по 2 пъти в денонощието, като постепенно бройката на изхожданията ще започне да нараства, достигайки до около 3-5 изхождания на ден. Това са приблизителни цифри и не бива да ви притеснява, ако отрочето ви има дни, в които памперсите са 2 броя или пък 6.

За да се грижите добре за своето бебе, трябва да знаете колко често е нормално да ака

В края на първата седмица нааканите памперси ще продължават да са около 3-5 в денонощието и с размера на монета от 1 лв. Консистенцията им ще е полутечна, което е разбираемо от факта, че бебето се храни само с мляко. Важно е да следите и дали то наддава с повече от 500 г на месец, но това би трябвало да измерва всеки месец личния ви педиатър.

Всичко описано дотук е с информативен характер, защото няма правила относно това колко често е нормално да ака бебето. Някои бебета са по-лакоми и броят на пълните с изпражнения памперси ще е по-голям, а други напротив-хранят се лениво и от малки са злояди.

Би трябвало да ви притесни единствено, ако броят на нааканите памперси е под 2 бр. дневно. В такива случаи се консултирайте с вашия педиатър, който ще прецени дали има повод за тревоги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest