Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Колко често се поливат тиквичките?

Колко често се поливат тиквичките?

Колко често се поливат тиквичките?

Тиквичките са питателен зеленчук, подходящ за диетично хранене, препоръчват се за здравословно хранене. Те са източник на минерали и елементи, полезни за тялото. В тиквичките могат да се открият елементи като калий, фосфор, желязо, титан, литий и много други.

Всички сортове тиквички са с високо съдържание на каротин и витамини от група В - комплекс. Те са сред така наречените нискокалорични храни и затова са подходящи за хора с наднормено тегло. Помагат за освобождаване от токсини, засилват метаболизма и подпомагат храносмилането. Зеленчука можем да си закупим от пазара, но можем можем да и сами да преминем към отглеждане на тиквички. То, от своя страна, е свързано с редовно поливане на тиквички.

Поливане на тиквичките

Колко често се поливат тиквичките?

Колко често се поливат тиквичките? Тиквичките са топлолюбив родственик на краставиците, но се поливат по-малко от тях, тъй като имат силни корени, които сами достигат до влагата. В самото начало на засаждането им те се поливат често, но по-малко, докато разсадът укрепне и се хване добре. Корените на тиквичките са много по-силно развити от тези на краставиците и поради това са по-устойчиви при суша.

Към влагата, почвената и на въздуха, тиквичките са по-чувствителни, особено след като започнат да цъфтят. При продължителна суша по време на цъфтежа, при прекалено високи температури, както и при чест дъжд цветовете и завръзите опадват. По тази причина са подходящи за отглеждане във влагоемни почви.

Тези, които искат да засадят семена в почвата, трябва да имат предвид че може да не се поливат често, тъй като засетите семена стигат по-дълбоко в земята и могат да ползват вода от по-дълбоките слоеве на почвата.

Когато настъпи периодът на зреене, растенията трябва да се поливат по-често - добре е това да става един път седмично по 40 литра на всеки 10 квадратни метра леха с тиквички.

При горещ и сух сезон водата не се налива направо в основата на корена.

Колко често се поливат тиквичките?

Прави се каналче около стъблото във форма на пръстен и се полива в каналчето един път в седмицата в посоченото количество. В дъждовно време поливане на тиквичките не е необходимо. Има и практика зеленчукът да се покрива с непотребни чадъри, за да не заболее следствие на гъбични инфекции. Когато вали, тиквичките може да се наторят с допълнителни дози калиеви торове.

Капково напояване на тиквичките

То може да е част от поливането на тиквички. Трябва тук да се кажат няколко думи за капковото напояване. То е сред най-икономичните видове напояване за всички зеленчуци. Добро е и за тиквичките в определени периоди на развитието им. Удобно е, тъй като напълно изключва ръчните дейности и ви отменя в грижата по поливане на тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest