ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Колко често се поливат тиквичките?

Колко често се поливат тиквичките?

Колко често се поливат тиквичките?
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Тиквичките са питателен зеленчук, подходящ за диетично хранене, препоръчват се за здравословно хранене. Те са източник на минерали и елементи, полезни за тялото. В тиквичките могат да се открият елементи като калий, фосфор, желязо, титан, литий и много други.

Всички сортове тиквички са с високо съдържание на каротин и витамини от група В - комплекс. Те са сред така наречените нискокалорични храни и затова са подходящи за хора с наднормено тегло. Помагат за освобождаване от токсини, засилват метаболизма и подпомагат храносмилането. Зеленчука можем да си закупим от пазара, но можем можем да и сами да преминем към отглеждане на тиквички. То, от своя страна, е свързано с редовно поливане на тиквички.

Поливане на тиквичките

Колко често се поливат тиквичките?

Колко често се поливат тиквичките? Тиквичките са топлолюбив родственик на краставиците, но се поливат по-малко от тях, тъй като имат силни корени, които сами достигат до влагата. В самото начало на засаждането им те се поливат често, но по-малко, докато разсадът укрепне и се хване добре. Корените на тиквичките са много по-силно развити от тези на краставиците и поради това са по-устойчиви при суша.

Към влагата, почвената и на въздуха, тиквичките са по-чувствителни, особено след като започнат да цъфтят. При продължителна суша по време на цъфтежа, при прекалено високи температури, както и при чест дъжд цветовете и завръзите опадват. По тази причина са подходящи за отглеждане във влагоемни почви.

Тези, които искат да засадят семена в почвата, трябва да имат предвид че може да не се поливат често, тъй като засетите семена стигат по-дълбоко в земята и могат да ползват вода от по-дълбоките слоеве на почвата.

Когато настъпи периодът на зреене, растенията трябва да се поливат по-често - добре е това да става един път седмично по 40 литра на всеки 10 квадратни метра леха с тиквички.

При горещ и сух сезон водата не се налива направо в основата на корена.

Колко често се поливат тиквичките?

Прави се каналче около стъблото във форма на пръстен и се полива в каналчето един път в седмицата в посоченото количество. В дъждовно време поливане на тиквичките не е необходимо. Има и практика зеленчукът да се покрива с непотребни чадъри, за да не заболее следствие на гъбични инфекции. Когато вали, тиквичките може да се наторят с допълнителни дози калиеви торове.

Капково напояване на тиквичките

То може да е част от поливането на тиквички. Трябва тук да се кажат няколко думи за капковото напояване. То е сред най-икономичните видове напояване за всички зеленчуци. Добро е и за тиквичките в определени периоди на развитието им. Удобно е, тъй като напълно изключва ръчните дейности и ви отменя в грижата по поливане на тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest