Подхранване на косата от А до Я

Подхранване на косата от А до Я

Хубавата, гъста и здрава коса зависи от много фактори като пол, възраст, наследственост и дори естествен цвят на косата. Според направените проучвания гъстотата на космите на 1 квадратен сантиметър е до 300 броя Русите коси се характеризират с повече косми, но са по-фини. При тъмните броят на космите е по-малко, но пък те са по-дебели и по-здрави. Червените коси са с най-малко косми на същата площ.

Косата расте с около 1. 25 сантиметра месечно, но тази цифра не е постоянна, зависи от сезона, както и от хормоналния баланс. Прието е, че косата расте по-интензивно през летния сезон, както и през деня.

Както всичко друго в организма, така и косата непрекъснато се обновява. От детската коса падат най-малко косми средно, а при възрастните хора почти двойно повече. Ако цифрата надхвърля доста числото 200, става въпрос засилен косопад, който трябва да се овладее.

Как да се грижим за косата си, за да бъде здрава, силна и лъскава? Ето някои съвети относно грижите за косата.

Разресването на косата

Разресването е рутинна дейност, извършвана ежедневно. Ресането на косата е от голяма полза, защото засилва кръвообращението в скалпа. Всекидневно косата трябва да се разресва 100 пъти в двете посоки. Това е особено важно при дълга коса. Добре е да се разреши косата и преди измиване. Така тя бухва и шампоанът ще действа по-ефективно.

Гребенът за разресване

Най-подходящ е дървеният гребен, а четката за коса не бива да е с остри връхчета. Добре е редовно, поне веднъж седмично, гребенът или четката за разресване да се почистват с вода и препарат, както и да се дезинфекцират. Това ще предотврати появата на пърхот, косата ще се зацапва по-бавно, появата на себорея и други проблеми със скалпа ще се избегнат.

Подхранване на косата от А до Я

Миенето на косата

Честотата на миене на косата се определя от нейната гъстота, дължина и индивидуални особености, но все пак съветът е това да не е ежедневно, а поне през 2 дни. По-рядко е допустимо, но по-често е нежелателно. Ако миете прекалено често косата си, тя ще се омазнява по-бързо. Миещото средство трябва да се избере правилно и това е много важно. Добре е да се съобрази с типа коса и да се избягват шампоаните, които са рекламирани като подходящи за всеки тип коса. Не бива да се ползват големи количества шампоан, те няма да измият косата по-добре. При миене масажирайте скалпа, това ще засили кръвообращението.

Изплакването на косата

За да отстраните добре миещото средство, изплаквайте обилно с вода. По-хладната вода прави кръвообращението по-интензивно.

Подсушаването на косата

Подсушавайте косата с кърпа от естествени материи и я оставете да изсъхне сама, най-вече през летния сезон. По-добре е да не разресвате косата веднага след подсушаването, а да оставите това след като изсъхне. Важи най-вече за тези коси, които капят повече. Пресата и сешоарът е добре да не се ползват постоянно.

Подхранване на косата от А до Я

Подхранването на косата

Редовното хидратиране е важно и за кожата на скалпа, както и за всички други части на тялото. За тази цел маските за коса са много подходящи. Добре е да се правят поне веднъж в седмицата. Може да се ползват както готови маски, така и домашно направени. Ултравиолетовите лъчи оказват негативно влияние на косата, затова ползвайте продукти за защита през лятото.

Подстригването на косата

Подстригването на косата, също както разресването, е дейност, която трябва да се прави регулярно. Това ще предпази косъма от нацепване, сплитане или цъфтене. Добре е да се прави поне веднъж месечно. Дори когато сте планирали пускане на дълга коса, връхчетата трябва да се подрязват.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати