Съвети при напукана кожа по лицето

напукана кожа по лицето

От цялата кожа по тялото тази на лицето е особено уязвима към сурови климатични условия, изсушаващите продуктите за почистване и други дразнители. Кожата може да стане люспеста, суха и напукана. Точно затова ще е полезно да знаете някои съвети при напукана кожа на лицето. Също така е важно да знаете кога да посетите Вашия лекар за по-задълбочена медицинска оценка и лечение.

На първо място се постарайте въобще да предотвратите появата на напукана кожа по лицето. Познаването на причините може да помогне да се елиминират или да се намалят факторите на околната среда, които могат да доведат до напуканата кожа. Такива са прекалено дългите душове или вани (накисването може действително да изсуши кожата ви), твърдите сапуни, басейните заради съдържанието на хлор, студеното и ветровито време, дразнещите дрехи.

Почиствайте лицето си бързо и по-малко, отколкото обикновено. Колкото по-малко време е изложено то на вода и почистващи препарати, толкова по-добре. Използвайте мек сапун и препоръчани от дерматолог препарати.

хидратиращ крем срещу напукана кожа

Използвайте овлажняващи кремове или лосиони. Веднага след като излезете от банята, леко подсушете кожата си. Приложете веднага след това овлажняващ агент.

Избягвайте да чешете и да пипате вече напукана кожа на лицето. Въпреки че може да се изкушите, особено ако е станала люспеста или червена, това може да влоши състоянието и да причини повече щети на кожата.

Останете добре хидратирани. Важно е да се пият най-малко 8 чаши вода дневно и повече, ако правите упражнения, за да компенсирате загубата на течност. Добрата хидратация дава на кожата ви най-добър шанс да запази естествената си влага. Въпреки че това не е гарантирано излекуване на напуканата кожа, със сигурност може да помогне на ситуацията.

Опитайте овлажнител. Ниската влажност може да бъде фактор за изсушаване на кожата. Използвайте овлажнител в помещения, в които прекарвате много време. Добавянето на влага във въздуха може да попречи на кожата да изсъхне. Уверете се, че овлажнителят е лесен за почистване, което може да предотврати натрупването на бактерии.

овлажняването на кожата на лицето я предпазване от напукване

Излагането на студено време може да влоши сухата кожа. Опитайте да поставите шал около лицето си, за да предотвратите появата на напукана кожа. Имайте предвид обаче, че кожата ви може да реагира на материалите в шала и на перилните препарати, които използвате. Избягвайте груби, драскащи тъкани. Материалът трябва да бъде хипоалергичен и да не съдържа бои и аромати.

Знайте кога да отидете на лекар. Ако кожата ви не показва подобрение след две седмици лечение с комбинация от овлажнители и гореспоменатите методи, най-добре е да потърсите съвет от медицински специалист. Също така, ако на лицето ви има червени или люспести лезии, които се влошават, най-добре е да се обърнете към лекар дерматолог.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати