ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Всичко, което трябва да знаете за душ геловете

Всичко, което трябва да знаете за душ геловете

Изберете най-подходящия душгел за своето къпане

Продуктите за къпане под душа или душ геловете стават все по-популярни. Хората купуват масово този продукт заради приятния аромат, измиващите му качества и подмамени от рекламите за полезните съставки в него. Дали наистина е така, от какво се състоят душ геловете и какво е влиянието им върху кожата ни и върху околната среда? На тези въпроси ще се опитаме да си отговорим накратко.

Състав на душ геловете

Душ геловете представляват комбинация от вода, повърхностноактивни вещества и емулгатори. На последните пък се дължат почистващите качества на продукта.

Има и други компоненти, които осигуряват плътността на измиващото средства, вещества, които правят повече или по-малко пяна при употребата. Има и съставки за хидратиране, растителни екстракти или етерични масла за придаване на още полезни качества на продукта и други.

Трябва да се знае, че душ геловете не са течни сапуни, не съдържат агресивни съставки за подсилване на почистващите свойства. Но дали всичко това е достатъчно, за да се определят тези препарати като безвредни?

Кои компоненти определят дали душ гелът е добър, тоест подходящ за измиване, без да нанася вреди на кожата?

Водата в продукта

Водата заема значително място в общото количество от почистващото средство. При козметичните продукти обаче тя трябва да бъде чиста и стерилна и има критерии, на които трябва да отговаря. Ако бъде заменена с флорална вода, тя добавя освежаващ и успокояващ ефект на продукта и тонизира кожата.

Повърхностноактивни вещества

Тези вещества определят доколко е поносим продукта за кожата и затова са много важни. Анионите и катионите са доста агресивни към горния кожен слой, но пък правят повече пяна, най-евтини са и затова се слагат масово.

Съставки за хидратация

Това са така наречените глицерини. Те са добро средство за запазване влажността на кожата, може да имат и омекотяващо действие. Всеки компонент, който подпомага кожата да запази своята влажност, мекота, като същевременно я почистват, са подходящи за душ гела ни.

Растителни екстракти и аромати

Качествените душгелове хидратират кожата в дълбочина

Растителните съставки са за подобряване на основните свойства на продукта, а именно почистване, омекотяване и овлажняване на кожата, а ароматите са за тонизиране и придаване на приятен завършек на целия продукт. Не е тайна, че ароматът е основната причина за избора на определен душ гел от потребителите.

За какво да внимаваме?

Има съставки в душ геловете, които могат да бъдат опасни за здравето. Затова трябва внимателно да се избира този продукт, който обикновено се ползва от цялото семейство. Сред вредните съставки трябва да се внимава за:

- Триклозан - тази активна съставка влияе негативно на ендокринната система. Може да доведе до понижен имунитет, до храносмилателни проблеми и да попречи на възприемането на антибиотиците;

- Натриев лаурил/лаурет сулфат - този почистващ елемент често се добавя в препаратите за под душа и се получава от преработката на нефтени продукти. Причинява проблеми с очите при децата. Предизвиква и раздразнения на кожата, алергии, обриви, сухота и пърхот;

- Ароматизатори - голяма част от ароматните вещества са алергени и могат да доведат до астма или мигрена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати