За кремовете за избелване на кожата

Бъдете внимателни с избелващите кремове

Пигментни петна, лунички, оцветяване. Тези кожни проблеми са познати на всички. Те стават истински неприятни, когато са на видими части от кожата, особено по лицето. Козметичната индустрия се намесва именно тук, като създава нови и нови кремове за лице, които ни обещават перфектни резултати и сияен и равен тен.

Съществуват обаче и вреди от избелващите кремове. Какво трябва да знаем за тях, кога да бъдем внимателни и как да ги използваме без да изпитаме страничните им ефекти – в следващите редове.

Първото, което трябва да знаем – как действат излебващите кремове. Те имат специални съставки, които намаляват нивата на меланин в кожата ни. Мелнинът е именно това, което отговаря за пигментацията – желана или нежелана.

Какви са рисковете – избелващите кремове често са внос от Азия. Там перфектната порцеланова кожа е идеал за красотата. Именно затова азиатките често прибягват до избелващи вещества, за да имат идеален тен.

Те използват не просто избелващи кремове. Дори декоративната козметика съдържа подобни агенти – затова и азиатските BB-кремове са толкова предпочитани и за тях се вярва, че имат чудодеен ефект върху кожата на лицето.

Истината – азиатските продукти са прекрасни – и декоративната, и бялата козметика е предпочитана из цял свят. Поради фактът, че азиатските страни не са част от Европейския съюз обаче, тези продукти не подлежат на толкова строга регулация.

Проучвания сочат, че 1 от всеки 4 избелващи продукта, произведени в Азия, съдържа в състава си живак. Той е токсичен за организма и нанася щети върху всички системи в организма. Важно е да четете етикета на всеки продукт, който има пряк досег до кожата ви. Особено тези, които не са произведени извън Европа.

Смята се още, че редовното прилагане на избелващи кремове носи съществен риск от рак на кожата. Причината е, че тези мазила са фоточувствителни и значително променят начина, по който кожата ни реагира на слънчева светлина.

Избелващите кремове се изпозлват често от хора с лунички

Така вредните UV-лъчи проникват в кожата ни, защото тя вече няма естественото свойство да се предпазва от тях. Тук аналогично възниква още един проблем – в опитите си да намалим пигментните петна от всеки вид и да добием равномерен и порцеланов тен, всъщност с избелващите продукти можем да направим точно обратното.

Намаленото количество меланин в кожата ни води до образувнаето на още по-тъмни, упорити и големи пигментни петна. Продължителната употреба на такива продукти може да доведе и до преждевременно стареене.

Освен живак, в състава на почти всички избелващи кремове има друго, за което трябва да внимавате – хидрохинонът. Именно той е агентът, който върши магията. Той може да предизвика сериозни кожни раздразнения и алергии, вреди на здравето и е токсична съставка.

Подобно на живака, той също може да нанесе тежки поражения върху различни органи и системи. Особено внимателни трябва да бъдем с избелващите кремове, когато ги нанасяме в близост до очите. Смята се още, че хидрохинонът е канцерогенен.

Не забравяйте, че използването на избелващи кремове не е забранено. Но то трябва да става за кратък период от време и върху малка площ. Не мажете цялото си лице. А ако използвате подобни продукти, винаги се грижете да осигурите качествена фотозащита – това означава най-висок слънцезащитен фактор – поне 50 SPF.

Задължително е дори и през зимата – тогава може да изглежда сякаш слънчевите лъчи не са силни, но когато кожата е уязвима, влиянието им върху кожата, а с това и щетите върху нея, се увеличават неколкократно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати