Как да се справим с петната по зъбите?

Избелване на жълти петна по зъбите

Жълтите петна по зъбите са един доста неприятен проблем, който може да се отрази неблагоприятно на красивата усмивка. За да избелите петната по зъбите, е важно да знаете и какво ги причинява.

В зависимост от произхода им съществуват няколко вида петна по зъбите:

Налепи или повърхностни петна

Техни причинители са тютюнопушенето и цветните храни и напитки – червено вино, кафе, соев сос, лютеница и т.н. Обикновено се получават в междузъбните пространства и в пролуките между криви зъби.

Петна от зъбен камък

Получават се най-вече поради неправилно или недостатъчно миене на зъбите и неизползването на конци за зъби. При почистване на зъбен камък редовно, можете да се справите с тях.

Вътрешноструктурни петна

За да се справите с петната по зъбите, посещавайте редовно зъболекар

Този вид петна са част от структурата на зъбите. Може да са резултат от заболявания или използване на някои медикаменти в ранна детска възраст или по време на бременност, от прекомерната употреба на флоросъдържащи средства или да са генетично обусловени. В такъв случай трябва да се консултирате със зъболекар, който да ви даде решение на проблема.

Как да се справим с петната по зъбите?

Спазвайте правилна устна хигиена

Редовното миене на зъби е едно от най-важните неща, които ще ви осигурят здрави зъби и красива усмивка. Старайте се да миете зъбите си два пъти дневно за по 2-3 минути. След всяко измиване използвайте конец за зъби, който ще ви помогне да ги изчистите и на труднодостъпните места.

Спрете тютюнопушенето

Или поне го намалете. Пушенето е един от основните причинители на петната по зъбите. То причинява сиви петна, които след време стават черни. Освен че променят цвета на зъбите, пигментите, които съдържа тютюнът, проникват в зъбите и венците и водят и до други сериозни последствия.

Избелете ги с лимонов сок

Миене на зъбите

Сложете няколко капки лимонов сок върху четката си и измийте зъбите си. Лимоновият сок ще ви помогне да се отървете от неприятните жълти петна по зъбите си. Резултатите от употребата му ще може да забележите едва след няколко измивания, но със сигурност ще допринесат за избелване на петната по зъбите.

Пийте вода след хранене

Пиенето на вода има ключова роля за предотвратяването на петната. След консумацията на чай, кафе, кола и храните, за които споменахме по-нагоре, задължително пийте вода, ако не можете да измиете зъбите си. Жабуркайте водата в устата си, за да отстраните остатъците от храни и напитки по зъбите си.

Редовно ходете на зъболекар

Посещавайте своя дентален лекар веднъж на всеки 6 месеца, за да почиствате и полирате зъбите си. Съществуват петна, които са в доста по-напреднал стадий, и единствено зъболекарят ви може да се справи с тяхното премахване.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари